Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

40 göçmenin hayatını kurtaran Kaptan Carola Rackete, ikinci kez hâkim karşısında

Akdeniz’de kurtardığı 40 göçmeni İtalya kıyılarına getiren Sea Watch 3 kaptanı Carola Rackete bugün hâkim karşısına çıkıyor.

Rackete, 29 Haziran’da İtalya’nın onayı olmadan iki haftadan beri güvertede bekleyen göçmenleri kurtarma gemisiyle Lampedusa Adası’na getirdi. Rackete, polis tarafından “savaş gemisinin emirlerine uymadığı” için tutuklandı. Kaptan, 1 Temmuz’da 3 saatlik mahkemenin ardından ev hapsine alınmış ve sonrasında serbest bırakılmıştı. Alman vatandaşı olan Rackete, “Tekrar olsa, yine yaparım” dedi. Kurtarma gemisi Sea Watch 3’nun kaptanı “Bunun için hapse girmeye, mahkemede savunmaya hazırım. Çünkü doğru olanı yapıyoruz” dedi.

Kaptan Rackete, mahkemede, o bölgede kurtarmadan sorumlu Libya Sahil Kuvvetleri’ni neden beklemediğini, Tripoli yetkilileri tarafından önerilen Tripoli Limanı yerine Lampedusa Adası’na yönelmesinin sebeplerini açıklayacak.

İtalya’nın İçişleri Bakanı Matteo Salvini “suçlu ve yoksul kadın 5 İtalyan askerini öldürmeye çalıştı” diyerek kaptanın hapis cezası alması gerektiğini savundu. Bakan, sosyal medya hesabından Carola Rackete’yi hedef alan paylaşımlar yaptı.

Uluslararası destek dalgası

Carola Rackete, tutuklanmasının ardından sosyal medyada #freeCarola başlığı altında destek mesajları aldı.  

Ayrıca, olası bir para cezası çıkması durumunda, ödenmesi için internette 1,4 milyon bağış toplandı. Paris Belediyesi de Sea Watch Vakfı’na 100 bin euro bağış yaptı. Belediye tarafından kaptana madalya da verildi.

2 Temmuz’da mahkeme önünde bekleyen İtalyanlar

Kaynak: France 24

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.