Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda’da Christchurch saldırıları sonrası bireysel silahsızlanma projesi: Devlet 10 bin silah topladı

Yeni Zelanda’da Christchurch cami saldırıları sonrasında Başbakan Jacinda Ardern, ülkedeki silahların geri toplanması için ulusal program uygulanacağını ilan etmişti. Proje kapsamında şimdiden 10 bin silah devlete gönüllü olarak teslim edildi.

Başbakan Ardern’in yürürlüğe koyduğu program, ülkedeki sivilleri silahsızlandırmayı amaçlıyor. Bir hafta önce başlayan program kapsamında Yeni Zelandalılar gönüllü olarak 10 bin silahı yetkililere teslim etti. Silah sahipleri, 20 Aralık 2019’a kadar silahlarını yetkililere verebilecek. Hükümet silahların geri alınması için 208 milyon dolarlık (1 milyar 182 milyon TL) bir bütçe ayırdı. Yetkililer, silahların ilk fiyatının yüzde 95’ine kadar ödeme yapıyor.  

5 milyon nüfuslu ülkede 1,5 milyonun üzerinde silah bulunuyor. Yeni Zelanda, kişi başına düşen silah oranında dünyada ilk sırada yer alan ülkeler arasında.

15 Mart 2019’da Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde iki camiye cuma namazı sırasında ateş açılmış, saldırılarda 49 kişi hayatını kaybetmişti. 

Kaynak: Libération

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.