Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times akademideki ihraçları Mülkiyeliler üzerinden haberleştirdi: “Türkiye entelektüellerini nasıl tasfiye etti?”

New York Times (NYT) gazetesi hafta sonu dergisinde, Türkiye’de Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamındaki Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) aracılığıyla üniversitelerde yaşanan tasfiyeler, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’ndeki (Mekteb-i Mülkiye) görevlerinden alınan dört akdemisyenin hikayesine odaklanılarak anlatılmış. “’Sizin gibilerin dönemi kapandı’: Türkiye entelektüellerini nasıl tasfiye etti?” başlıklı dosya-haberde, ihraçlarından önce Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanlığını yapan İlhan Uzgel ve akademisyenler Elçin Aktoprak, Kerem Altıparmak ve Canberk Gürer’le yapılan mülakatlar yer alıyor.

NYT, bu yıl 160. yılını kutlayan Mülkiye’nin, Osmanlı Devleti’nden Cumhuriyet Türkiye’sine reform ve modernleşme sürecinin en önemli eğitim kurumlarından biri olduğunu ve içişleri, maliye ve dışişleri bakanlıkları olmak üzere kamuda değişik kurumlarda önemli görevler üstlenecek kadroları yetiştirdiğini anlatıyor. 2016’daki darbe girişimi ertesinde ilan edilen OHAL kapsamındaki KHK’larla Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen 90 akademisyenden 36’sının Mülkiyeli olduğuna dikkat çekilen haberde, 1971 ve 1980 darbelerinden sonra da sol görüşlü Mülkiyeli akademisyenlerin tasfiye edildiği hatırlatılıyor.

Mülkiyeli akademisyenler meslektaşlarının ihracını cübbelerini çıkararak protesto etmişlerdi.

Nitekim Prof. Dr. İlhan Uzgel, tasfiye süreçlerini tarihselliği içinde değerlendirmiş: “Bu tür ideolojik hareketlerin ilk hedefi bilgi üreten kişi ve kurumlardır. Kendi iktidarlarını kurmak için buraları temzilemeleri gerekir. Çünkü toplumda muhalefet eden tek gücü temsil ederler. İş çevreleri hükümete karşı sesini çıkarmaz. Türkiye’de sivil toplum da zaten zayıftır. Güçlü gelenekleri olan üniversiteler, genç kuşakları yetiştirdikleri için kritiktir. Kurumları yıkmanız gerekir. Otoriter rejimlerin illa herkesi hapse atması gerekmez.

Prof. Dr. İlhan Uzgel ihracından önce Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı’ydı.

Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyenlerin, Rektör Erkan İbiş’in göreve başladığı 2012 yılından beri kurumda antidemokratik politikaların arttığı yönündeki görüşlerine yer veren NYT, son üç yılda Türkiye’deki yaklaşık 150 bin akademisyenden 6 bininin KHK’larla işlerini kaybettiğini de haberine not düşüyor.

Üniversitelerde barış imzacısı akademisyenler ile Eğitim-Sen’li muhalif, solcu ve demokrat akademisyenlere yönelik tasfiye süreci 2 Eylül 2016 tarihli KHK ile başlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.