Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM: Libya’ya açıklarında göçmenleri taşıyan iki tekne battı, 150 kişi ölmüş olabilir

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 150 civarında göçmenin Libya açıklarında boğulmuş olmasından endişe ettiklerini duyurdu. BM sözcüsü Charlie Yaxley toplam 300 göçmen taşıyan iki balıkçı teknesinin başkent Trablus’un 120 kilometre açıklarında battığını bildirdi. 147 kişinin kurtarıldığını söyleyen sözcü diğer göçmenlerin ise bulunamadığını ve boğulmuş olabileceklerinden endişe edildiğini bildirdi.   

Libya, Afrika ülkelerinden gelerek özellikle tekne ve botlarla hemen karşı kıyıdaki İtalya’ya gitmeye çalışan göçmenler için en önemli çıkış noktalarından biri. Avrupa Birliği ise göçmenlerin Avrupa’ya geçmelerinin engellenmesi için Trablus merkezli hükümetin sahil güvenlik ekiplerine mali yardım ve eğitim desteği veriyor. Trablus merkezli hükümete bağlı milis güçlerinin denetimindeki kamplarda tutulanların sayısı 3 bin ile 6 bin arasında. UNHCR, göçmenlerin “insanlık dışı şartlarda tutuldukları” gerekçesiyle, yeniden Libya’ya gönderilmemelerini istiyor.

2019’un ilk üç ayında, Avrupa’ya Akdeniz üzerinden giden mültecilerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17 azalarak 16 binin altına indi. Bunun en önemli nedeni olarak İtalya’nın, insan hakları kuruluşları tarafından kınanan bir politikayla, Libya güçleriyle işbirliği yaparak onları denizde durdurması ve Libya’ya dönmeye zorlanması gösteriliyor.

Temmuz başında başkent Trablus yakınlarında göçmenlerin tutulduğu kamp bombalanmış, 50’den fazla kişinin hayatını kaybettiği olaydan Trablus merkezli yönetime karşı savaş sürdüren General Halife Hafter’e bağlı güçler sorumlu tutulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.