Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’nin yeni başbakanı Boris Johnson’dan ilk vaat: “31 Ekim’e kadar ‘amasız fakatsız’ Brexit”

İngiltere’nin yeni başbakanı Boris Johnson ülkesini 31 Ekim’e kadar “amasız fakatsız” Avrupa Birliği’nden (AB) çıkarmayı vaat etti. Dün Kraliçe’den görevi aldıktan sonra Başbakanlık Konutu önünde konuşma yapan Johnson, “Amasız fakatsız 31 Ekim itibariyle Avrupa Birliği’nden ayrılmış olacağız” dedi. AB ile selefi Theresa May’inkinden daha iyi bir anlaşma yapabileceğini ileri süren, ama anlaşma sağlanamasa dahi Brexit’i bir an önce tamamına erdirmeyi vaat eden Johnson, ilk iş olaraksa kabinesini kendisi gibi anlaşmaya varmaksızın da AB’den çıkmakta kararlı isimlerle revize etti.

Johnson, dışişleri bakanlığı ve başbakan yardımcılığını Dominic Raab’a; içişleri bakanlığını, yakın zamana kadar ölüm cezasını savunduğu bilinen Priti Patel’e; maliye bakanlığını da Thatcher hayranlığıyla tanınan Sajid Javid’e verdi. Johnson parti başkanlığı yarışındaki rakibi Jeremy Hunt’a, dışişleri bakanlığını bırakıp savunma bakanlığına geçmesini önerdi ancak Hunt bu teklifi geri çevirdi.

Çin telekomünikasyon şirketi Huawei ile ilgili gizli bilgileri sızdırdığı gerekçesiyle Theresa May’in görevden aldığı eski Savunma Bakanı Gavin Williamson da Johnson’ın kabinesine eğitim bakanı olarak döndü. Yeni İçişleri Bakanı Priti Patel de, hükümeti bilgilendirmeden İsrail’de özel görüşmeler yaptığı gerekçesiyle May tarafından kabineden çıkarılmıştı.  

Muhalefet Johnson’ınkini “Thatcher’dan bu yana en sağcı kabine” olarak nitelerken, Guardian gazetesi de, erken seçim olasılığının yüksek olduğunu yazdı.

55 yaşındaki Boris Johnson, Osmanlı İmparatorluğu’nun son Dahiliye Nazırı Ali Kemal’in torunu Stanley Johnson’ın oğlu. Eski bir gazeteci olan Johnson, 2008-2016 yılları arasında iki dönem Londra Belediye Başkanı olarak görev yaptı. 2016’daki Brexit referandumunda İngiltere’nin AB’den ayrılması için kampanya yürütenler arasında ön saflarda olan Johnson, May’in hükümetinde yaklaşık iki yıl dışişleri bakanlığı yaptıktan sonra istifa etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.