Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayasa Mahkemesi, Barış Akademisyenleri’nin haklarının ihlal edildiğine karar verdi

Anayasa Mahkemesi “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalayan akademisyenlerin cezalandırılmasının hak ihlali olduğuna karar verdi. “Terör örgütü propagandası yapmak”tan cezalandırılan akademisyenlerin yaptığı bireysel başvurular sonucunda mahkeme ihlalin kaldırılması ve yeniden yargılanmalarına karar verdi.

2016 yılının Ocak ayında, Barış Akademisyenleri olarak tanınan bir grup öğretim üyesi ve araştırma görevlisi, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalamıştı. Akademisyenler ve destekçileri için yüzlerce dava açıldı.

Dokuz akademisyen, haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel olarak Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM Genel Kurulu; Füsun Üstel, İbrahim Garip, Yasemin Gülsüm Acar, Ayda Rona Aylin Altınay Cingöz, Melda Tunçay, İzzeddin Önder, Canan Özbey, Nazlı Ökten Gülsoy ve Zübeyde Gaye Çankaya Eksen’in başvurularını birlikte değerlendirdi.

Dokuzar bin lira tazminat ödenecek

AYM Genel Kurulu’nun sekiz üyesi ihlal olmadığını belirtirken, sekiz üye ihlal olduğunu belirtti. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın ihlal kararıyla, Genel Kurul’dan hak ihlali olduğu yönünde karar çıktı. Mahkeme aynı zamanda, başvuranlara dokuzar bin lira tazminat verilmesine hükmetti.

Bu kararın hâlâ yargılanan 784 akademisyen için emsal olacağı düşünülüyor. Devam eden davalarda beraat, istinafta olanlar için bozma kararı, kesinleşmiş cezalar içinse yeniden yargılamaların söz konusu olacağı tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.