Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İranlı yönetmen Muhammed Resulof’a bir yıl hapis cezası: “Suçu, filmlerinde devlet politikalarını desteklememesi”

70. Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış Ödülü’nü kazanan “Lerd” (İnatçı Bir Adam) filminin İranlı yönetmeni Muhammed Resulof, “ulusal güvenliği tehlikeye atmak ve İslam hükümetine karşı propaganda yapmak” suçlamasıyla İran Devrim Mahkemesi tarafından bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Screen Daily’nin haberine göre Resulof, iki yıl boyunca İran’ı terk edemeyecek ve bu süreçte siyasi ve sosyal kuruluşlara hiçbir şekilde üye olamayacak.

Rasoulof, daha önce de filmlerinin politik içerikleriyle ilgili İran hükümeti tarafından uyarılmıştı

Resulof, 2017’de, “Lerd” filminin Telluride Film Festivali’ndeki prömiyerinden sonra Tahran’a geri döndüğünde pasaportuna el konulmuş ve hakkında seyahat yasağı getirilmişti.

Benzer şekilde 2013 yılında, “Dast-neveshtehaa nemisoosand” filminin Cannes’daki prömiyerinden sonra Tahran’a geri döndü ve dokuz ay boyunca İran’dan ayrılması ve 20 yıl boyunca film çekmesi yasaklandı. Ancak Resulof vazgeçmedi ve olumlu eleştiriler alan “A Man of Integrity” filmini çekti.

İran’daki İnsan Hakları Merkezi’nin genel müdürü Hadi Ghaemi, konuyla ilgili “İran sineması, sansürü ve sanatçıların devam eden zulmüne rağmen uluslararası beğeni topladı. Resulof’un tek suçu, İran’ın kültürü ve toplumu hakkındaki devlet anlatılarını desteklemeyen sanatsal bir vizyon izlemekti” açıklamasını yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.