Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “AYM’nin Barış Akademisyenleri kararı doğru, ama bir oy farkla çıkması demokrasi açısından kaygı verici”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afyon’daki CHP Belediye Başkanları Çalıştayı’nda açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Hakan Atilla’nın tahliyesinden yeni parti iddialarına, Erdoğan’ın eleştirilerinden AYM’nin hak ihali kararına kadar birçok soruyu yanıtladı.

Haber: Fırat Fıstık ve Büşra Cebeci

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kampın çok verimli geçtiğini belirtirken bütün belediye başkanlarına meclis toplantılarını canlı olarak yayınlamaları talimatını verdiğini söyledi. İmamoğlu’nun bu konuya öncülük ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, açıkladığı 7 ilke dışında belediyelerin 2 temel ekseninin olması gerektiğini vurguladı: israfla mücadele ve üretim. 

“Hakan Atilla’nın karşılanışı tamamen şov”

Kılıçdaroğlu kamp değerlendirmesinin ardından gündeme dair soruları yanıtladı. CHP lideri, Hakan Atilla’nın tahliyesiyle ilgili “Hakan Atilla Amerika’da boşu boşuna yattı. Ne suçu vardı Hakan Atilla’nın? Rıza Sarraf’ı niye istemediler? Asıl fail o, rüşveti dağıtan, yolsuzluk yapan o. El üstünde tuttular, iki kez nota verdiler ona dokunmayın diye. Kabak kimin başına patladı? Bir devlet memurunun, bankacının başına patladı. Karşılanışı tamamen şov. Onu karşılayıp da ne yaptılar, hapisten mi kurtardılar. Erdoğan talimat verebilirdi, telefon açıp derhal serbest bırakın diyebilirdi. Ama o (Trump) telefon etti papaz hemen serbest bırakıldı. Talimatı aldı ve papazı hemen serbest bıraktı. Merkel telefon etti ve hemen serbest bıraktılar. Dolayısıyla ayakları yere basmayan bir Türkiye’de yaşıyoruz. Yöneticiler açısından söylüyorum. Hakan Atilla konusunda ne yaptılar? Trump’ın papaz için yaptığının en azından 10’da birini yapsalardı” dedi.

“AYM kararı doğrudur”

Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Barış Akademisyenleri ile ilgili hak ihlali kararına dair ise “AYM kararı doğru. Üniversitede çocuklarımıza ders veren hocalar bir görüş dile getirdiler diye hapse mi atılır? Yanlıştı bu. Beni üzen kararın 1 oy farkla çıkmış olması. Normalde oybirliğiyle çıkması lazım. Eğer demokrasiyi, düşünce özgürlüğünü savunuyorsak. Barış bildirisine imza attı diye üniversiteden insan atılır mı? Ortaçağ kafası bu. Alınan karar doğru ama bu kararın 1 oy farkla alınması demokrasi açısından kaygı verici” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’ndan yeni parti açıklaması

Yeni parti kurulması iddialarına ve Erdoğan’ın “Bedelini öderler” demecine dair soruyu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Siz yeni siyasal oluşumları nasıl dikkatle izliyorsanız biz de siyasetçi olarak dikkatle izliyoruz. Elbette insanlar ayrılabilirler, yeni bir parti kurabilir. Yeni parti kuruyor diye insanları suçlamanın bir mantığı yok. Bir program açıklayacaklardır, vatandaş da bakacaktır. Dolayısıyla ayrılan kişileri baştan düşman gibi görüp onları ötekileştirmek demokratik geleneklere aykırıdır. Herkesin parti kurma hakkı vardır, buna da sessiz kalacaksınız. Parti kurulursa programını eleştirebilirsiniz. Ortada bir şey yokken Erdoğan kendisini neden böyle bir sürecin içine sürüklüyor? Ben gayet iyi anlıyorum tabii ki; çekiniyor. Tahtı sallanmaya başladı, onu görüyor.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan ile ’emir alma verme’ konusunda yaşanan polemik ve Erdoğan’ın Ecevit’i örnek göstermesine dair de şöyle konuştu: “Hiçbir CHP’li genel başkan ve hiçbir CHP’li Batı’nın egemen güçlerinden talimat almamışlardır. Asla. Ama Erdoğan’ın talimat aldığını bütün dünya biliyor. Papazın serbest bırakılması talimatını Trump’tan aldı. Dikkatinizi çekerim Trump, Erdoğan’a teşekkür etti, yargıya değil. Yine Deniz Yücel’in serbest bırakılma talimatını Merkel’den aldı. Hazırlanmayan iddianame 1 günde hazırlandı ve tahliye edildi. Ne konuşuyor, neyi anlatıyor? Bütün bunları toplumun bilmediğini mi sanıyor? Her türlü talimatı alıyor, gereğini de yerine getiriyor. O talimatı almazsa burada rahat oturamayacak, onu da gayet iyi biliyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.