İBB Başkanı İmamoğlu, metro hattı şantiyesinde: “Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey hattı 2020’nin başında açılacak”

Haber: Büşra Cebeci & Emrecan Kaya

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kabataş-Mecidiyeköy- Mahmutbey metro hattının şantiyesini ziyaret etti. Metro şantiyesinde personelle bir araya gelen İmamoğlu, basına metro inşaatı ve İstanbul’un ulaşımına dair bilgi verdi, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İmamoğlu, “Artık yeryüzüne sığmıyoruz, o sebepten yerin altını yoğun bir şekilde kullanacağız” dedi ve İstanbul’da halen süren 221 kilometrelik metro hattı çalışması olduğunu, bu çalışmaların 80 kilometre kadarının Ulaştırma Bakanlığı tarafından, geri kalan 141 kilometrelik hattın da İBB tarafından yürütüldüğünü söyledi.

İmamoğlu, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının ilk sürüşlerinin de 2020 yılının Ocak ayında planlandığını açıkladı.

“Sorunları bir plan çerçevesinde hep birlikte çözeceğiz”    

Şantiye sahasını Raylı Sistemler Başkanlığı’na atanan Doç. Dr. Pelin Alpkökin ile birlikte dolaşan İmamoğlu, Alpkökin’e ilişkin soruyu, “Bundan sonraki çalışma arkadaşlarımızın içinde tabii ki kadınlar olacak. Az sayıda gördüğüm kadın çalışanlarla çıkışta bir araya gelip fotoğraf çektiririz” diyerek cevapladı ve sözü Alpkökin’e bıraktı.

Raylı Sistemler Daire Başkanı Doç. Dr. Pelin Alpkökin, göreve cuma günü itibariyle atandığını ve atandığı andan beri sabahtan gece geç saatlere kadar çalışarak İmamoğlu’nun söylediği konular üzerinde çalıştıklarını söyledi. Alpkökin, “Sorunları bir plan çerçevesinde hep birlikte çözeceğiz. Güçlü bir ekibimiz var. Sorunların her biri sırayla gerekli önlemler alınarak çözülecek. Trenlerimiz hızlı şekilde halkımızın hizmetine sunulacak” dedi.

“Bu, kadına bir tolerans değil. Kadının hakkı”

İmamoğlu, kendisine yöneltilen, “İstanbul’un ulaşımı kadınlara emanet diyebiliyor muyuz?” sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“Kadına güvenme konusunda, bu kadına dair bir tolerans değil. Kadının hakkı. Zira toplumun yarısı hatta yarısından biraz fazlası kadın İstanbul’da. Dolayısıyla kadının girişimci olması, kadının hak ettiği yerde olması bizi mutlu eder. Kızım ve eşim adına mutlu eder. Dolayısıyla bu yönüyle de attığımız adımlar, atamalarımız, genel sekreter yardımcılarımızdan diğer birimlerde çalışacak olan kadın adaylar bu konuda uzman insanlar. Kadın oldukları için atanan insanlar değil. Uzman oldukları için atanan insanlar. Bunun altını çizelim. Bütün arkadaşlarımız el ele, kol kola çalışmak iş üretmek için buradayız. Yetenekli birikimli insanlar var olan insan kaynağı yine bizimle beraber. Bizim sürece kattığımız arkadaşlarımız var. Geçmişten bugüne yapılan takdirle karşılıyoruz ve alkışlıyoruz. Bundan sonra yapılacaklar da yine İstanbul halkı için. Yapılanlar da bizim yapılacaklar da. Tümüyle böyle bakıyoruz sürece.”

“Beklentiyi fazla abartmış olanlar ya da niyeti farklı olanlar var”

İmamoğlu, metrobüsle ilgili sıkıntıların sorulması üzerine, metrobüs araçlarının ciddi anlamda değişime ihtiyacı olduğunu, hem eskiyen araçların bulunduğunu hem de ters yön ulaşımının kazalara yol açtığını söyledi. Bunların değiştirilmesi noktasında tespitlerinin olduğunu belirten İmamoğlu, göreve başlayalı bir ay kadar olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Çok ilginç yorumlar duyuyorum. Hani ulaşım sorununu çözecekti falan diye… Beklentiyi fazla abartmış olanlar var ya da niyeti farklı olanlar var ama metrobüs araçları yoğun bir şekilde gündemimizde. Aynı zamanda bir metrobüs aracının kapasitesinin yeterli olmamasından dolayı insanların birikmesine neden olduğunu biliyoruz. Bu konuda uzman, yerli araç üretimi yapan firmalar da var. Onlarla bağlantılarımız sürüyor” dedi.

Bir muhabirin kış aylarında metrobüsün yolda kaldığını hatırlatması üzerine, bu sorunun hızlıca rehabilite edilecek kısımlarının olduğunu söyleyen İmamoğlu, yön sorununu çözmeden araçların tamamen yenilenmesine kadar tüm sorunların çözülmesinin daha uzun süreceğini, kışa yetişmeyeceğini açıkladı.

“Garajlarda bekleyen Hollandalı şirkete ait araçlardan müze mi yaparız, bilmiyorum”

İmamoğlu, kendisine yöneltilen, “Garajlarda bekleyen Hollandalı şirkete ait otobüsleri kullanacak mısınız?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Artık bakacağız. Müze mi yaparız onları, bilmiyorum. Tabii yanlış adımların atıldığı bazı işler oldu metrobüs alımlarında. Yani özellikle İstanbul’un topografyasına uygun olmayan araçlar alınmıştı. Ciddi paralar harcanmıştı, bunlar üzücü şeyler. Ben şöyle inanıyorum: Gördüğünüz şu dairenin içinde bile aklı, bilimi ve emeği temsil eden insanlar var. Benim her şeyi bilmek zorunda olmadığımın herkes farkındadır. Bu işin uzmanları var. Oturup detaylıca her işi, her organizasyonu, her projeyi yani bir sistemi yapmak tümüyle bir kabiliyet elbette, bunu kabul ediyoruz ama tümüyle. Finansmanıyla örneğin, finansmanı eğer pahalıya mal olmuşsa bu bir kabiliyet değil. En uygun fiyatı buraya mal etmek en doğrusu ya da en doğru aracı buraya katmak ya da imalat sırasında riskleri sıfıra indirmek. Bu kabiliyette insanlarımız Türkiye’de şükürler olsun ki var. Bir başka kabiliyet gerekiyor. Yöneticide olması gereken kabiliyet, işi ehline teslime etmek. Her konuda biliyorum dememek. Biz de onu yapacağız. Yeni metrobüs hatlarımız olacak.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.