Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da evlenecek çiftlere 200 bin ₺ kredi: 3 çocuk yapana geri ödeme yok

Macaristan hükümeti evlenme kararı alan çiftlere 10 milyon Macar Forinti (yaklaşık 200 bin ₺) kredi verileceğini açıkladı. Krediyi kullanan çiftlerin üç çocuk sahibi olmaları halinde kredinin geri ödenmesine gerek kalmayacak. Plana göre, çift ilk çocuklarını beş yıl içinde yaparsa kredinin faizi ömür boyu silinirken, aylık ödemeler de üç yıl ertelenecek.

Fransa’da yayımlanan Le Progres gazetesinde yer alan habere göre, krediyi alabilmek için şartlar şöyle: Evlenmeye karar veren çiftlerden en az birisinin ilk evliliği olması, çiftin 180 gün boyunca sosyal güvenlik primlerini ödemesi ve kadının 18 ile 40 yaş aralığında bulunması.

Eğer, yeni evli çift beş yıl içinde çocuk sahibi olmazsa ya da boşanırlarsa krediyi ödemek için 120 günlük süre tanınıyor. Çift sağlık sorunları sebebiyle çocuk sahibi olamazsa, sağlık raporu alması şart koşuluyor.  

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a göre program, aileyi korumayı ve çocuk doğumunu teşvik etmeyi amaçlıyor. Macar hükümeti, planı uygulamaya koymak için bütçenin yüzde 4,8’ini ayırdığını duyurdu.

Macaristan’da doğurganlık oranı, Avrupa Birliği’nin ortalaması olan yüzde 1,59’un da altında; yüzde 1,49.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.