Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD’li mevkidaşı Esper ile telefonda görüştü: “Suriye sınırındaki güvenli bölge ABD’yle koordineli, Türkiye’nin kontrolünde olmalı”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakanı Mark Esper telefonda görüştü. Akar-Esper arasındaki telefon görüşmesiyle ilgili Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre ikili, Suriye’de “güvenli bölge” ve YPG konularında fikir alışverişinde bulundu.

Açıklamada, Akar’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 26 Temmuz 2019 tarihinde yaptığı açıklamaya atıfla, ABD ile ortak bir noktada buluşulamadığı durumda Türkiye’nin Suriye sınırında güvenli bölgeyi tek başına oluşturacağını Esper’e aktardığı belirtildi. Türkiye güvenli bölgeyi 30-40 kilometre derinliğinde tutmak istiyor.

Telefon konuşmasında Akar, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri alması ve teslimatın başlaması sonrasında Türkiye’nin F-35 programındaki rolünün askıya alınmasından duyduğu rahatsızlığı da mevkidaşına aktardı.

Konuşmada Akar, Türkiye’nin beklentilerinden birinin de ABD’nin Suriye’de YPG’ye desteğini tamamen sonlandırması olduğunu söyledi.

Açıklamada Akar’ın, güvenli bölgeyle ilgili olarak “Türkiye’nin sadece kendi ülkesi ve milletinin güvenlik ve emniyetini değil, aynı zamanda bölgede yaşayan Kürtler, Araplar, Asuriler, Hıristiyanlar ve Ezidiler gibi diğer dini ve etnik grupların da güvenlik ve emniyetini istediğini” Esper’e aktardığı belirtildi. Akar ayrıca, Ankara’nın “güvenli bölgede yer alan YPG/PKK’nın tüm silahlarının toplanması” ve “güvenli bölgenin ABD ile koordineli bir şekilde Türkiye tarafından kontrol edilmesi kriterlerine göre oluşturulması gerektiği” yönündeki isteklerini de Esper’e iletti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.