Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mansur Yavaş’ın ilk 100 günü: Ulaştırma Bakanlığı’nın belediye bütçesinden yaptığı kesinti 20 katına çıktı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkan Mansur Yavaş’ın ilk 100 gününü anlatan bir kitapçık yayımladı. Kitapçıkta belediyenin borçlarından tasarruf miktarına, personel sayısından devletin yaptığı kesintilere kadar pek çok bilgi yer aldı.

64 sayfalık kitapçık Mansur Yavaş’ın “Belediyecilik ile yolsuzluk kelimelerinin yan yana gelmemesine öncülük edeceğiz” önsözüyle başlıyor.

Ulaştırma Bakanlığı’nın Büyükşehir Belediyesi’nden yaptığı kesinti 20 katına çıktı

Kitapçıkta, Ulaştırma Bakanlığı’nın mayıs ayında yaptığı düzenlemeyle belediye bütçesine darbe vurduğu ifade edildi. Düzenlemeden önce, metro yapım işlerini Ulaştırma Bakanlığı’na devretmiş belediyeler, yapım işinin karşılığı olan geri ödemeyi iş tamamlandıktan sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı’na metro gelirlerinin yüzdesi üzerinden yapıyordu. Ancak mayıs ayında yapılan değişiklikle, bu geri ödemenin metro gelirlerinin yüzdesi üzerinden değil, belediyenin genel bütçe vergi gelirlerinin yüzdesi üzerinden yapılması kararlaştırıldı. Düzenleme kitapçıkta şöyle somutlaştırıldı:

Eskiden yapılan metro hasılatı üzerinden yüzde 15 kesinti uygulaması devam etseydi, 2018 yılı için 10.605.000 TL belediyeden kesilecekti. Yeni düzenlemeye göre genel bütçe vergi gelirlerinden yapılan yüzde 5 kesinti ile 2018 yılında kesinti yapılsaydı 208.648.929 TL belediyeden kesilecektir. Aradaki fark 198.043.929 TL’dir, yani yaklaşık 20 katıdır.”

Kitapçıkta düzenlemenin tek amacının “Belediyeyi mali açıdan zor duruma düşürmek” olduğu, ancak “engellemelere rağmen hizmetin süreceği” belirtiliyor.

Bir haftalık mazbata sürecinde 117 kişi işe alındı

Kitapçıkta, YSK’nin seçim kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı 13 Aralık 2018’den, Mansur Yavaş’ın mazbatasını aldığı 8 Nisan 2019 tarihine kadar, yani seçim sürecinde belediyeye 853 personel alındığı bilgisi verildi. 853 kişiden 117’si ise Yavaş’ın seçimi kazandığı 1 Nisan’dan mazbatasını aldığı 8 Nisan’a kadar, yani bir hafta içerisinde işe alınmış.

Borç 8 milyar TL, tasarruf 136 milyon TL

Kitapçıkta, Mansur Yavaş ve yönetiminin Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni (ASKİ ve EGO dahil olmak üzere) 8.449.357.033 TL borçla aldığı bilgisi yer alıyor.

Yavaş’ın mazbatasını aldığı 8 Nisan’dan 16 Temmuz’a kadar olan süreçte Büyükşehir Belediyesi’nin 1.108.374.787 TL harcama yaptığı, buna karşılık 1.244.954.189 TL geliri olduğu belirtiliyor. Böylece yaklaşık 136 milyon TL tasarruf yapıldığı ifade ediliyor.

Kitapçığın tamamına buradan ulaşılabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.