Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: İran’da başörtüsünü çıkarıp videosunu yayınlayan üç kadına toplam 55 yıl hapis cezası verildi

İran’da kamusal alanda kadınlara yönelik kıyafet kısıtlamalarını protesto eden üç kadına toplam 55 yıl hapis cezası verildiği iddia edildi.

https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1156586398113312769?s=20

İranlı kadınları kamusal alanda başörtülerini çıkarmaya, bu eylemlerini görüntüleyerek sosyal medyada paylaşmaya teşvik eden “Beyaz Çarşambalar” eylemlerinin örgütleyicisi Masih Alinejad, Twitter’dan yaptığı duyuruda “örtünme zorunluluğuna karşı barışçı protesto eylemi” yapan bu kadınların uluslararası desteğe ihtiyacı olduğunu duyurdu.

Alinejad, cezayı alan kadınlardan ikisinin isimlerini de paylaştı: “Adı Yasemin Aryani. Zorunlu örtünmeye karşı Beyaz Çarşambalar eylemine katılan en genç aktivist. Bugün Yasemin ve annesi Munire Arabşahi barışçıl eylemleri için 16’şar yıl hapis cezasına çarptırıldılar.

Yasemin Aryani’nin örtünme zorunluluğuna uymayıp başını açtığı ve bu görüntülerini sosyal medyada paylaştığı için 16 yıl hapis cezasına çarptırıldığı belirtiliyor.

Toplam 55 yıl hapis cezasına çarptırıldıkları belirtilen Monireh Arabşahi, Yasemin Aryani ve Mojgan Keşavarz, 8 Mart Kadınlar Günü’nde Tahran metrosunda yaptıkları eylemden sonra tutuklanmışlardı. İran yargısı geçen yıl başörtüsü çıkarma ve görüntüsünü sosyal medyada paylaşma eylemlerini “ahlaksızlığa teşvik” suçu kapsamına almış ve 1 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezaları verileceğini duyurmuştu.

İranlı kadınların başları açık fotoğraf ve videolarını koydukları “Benim Gizli Özgürlüğüm” adlı internet sitesi ile Facebook sayfasının yöneticisi olan 42 yaşındaki Masih Alinejad, başörtüsü çıkarma eylemine yönelik cezaların artırılmasına tepkisini şu sözlerle ifade etmişti: “İran yargısı İranlıların bana video göndermesini kriminalize etti. Ama bakın bakalım ne oluyor? İranlı kadınlar pes etmiyor, vazgeçmiyor. İşte size zorunlu hicab yasağını delerek örtüsüz gezen kadınların yolladığı videolardan bir derleme. Kadınların sesleri sansürlenemez. #BeyazÇarşambalar”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.