Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş bir araya geldi: “Amacımız, belediyecilik ve yolsuzluk kelimelerinin yan yana gelmemesi”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu makamında ziyaret etti. Yavaş, Ankara’daki 100 günlük bilançoyu açıklarken İmamoğlu, bütçe ve yönetimdeki istifalara dair soruları yanıtladı. Yavaş, amaçlarının belediyecilik ve yolsuzluk kelimelerinin yan yana gelmemesini sağlamak olduğunu belirtti ve “Bunu tarihe gömmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu Saraçhane’deki İBB binasında ziyaret eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Büyük bir demokrasi mücadelesini sabırla veren ve başarıyla taçlandıran başkanımıza hayırlı olsun ziyaretine geldik. Başarılarının devamını diliyorum ve başaracağına kalpten inanıyorum” diyerek konuşmasına başladı. İmamoğlu da “Mansur Yavaş Başkanımız Ankara’da, biz burada ve diğer belediye başkanlarımızla beraber uyum ve danışarak, tecrübelerden faydalanarak bir yol yürüyoruz. Bu sürecin yerel yönetimlerde çok güzel örnekler üreterek topluma güven vereceği bir süreç olmasını diliyoruz. Bu manada maksimum işbirliğine inanıyoruz” diyerek belediyeler arası işbirliğinin altını çizdi.

Tasarruftan başka çaremiz yok

Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki 100 günlük yönetim ve 136 milyon liralık tasarrufla ilgili tasarruftan başka yapabilecek bir şeyleri olmadığını belirterek bilançoyu şöyle açıkladı: “Birdenbire yılda 10 milyon 700 bin lira kesilmesi gereken metro gelirlerimiz ayda 16-17 milyon lira kesilmeye başladı. Bunun gibi bütçede 3 milyar lira gayrimenkul satışı öngörülüyor. Bunun bir kısmına izin verilmediği gibi, bu ekonomik ortamda bu gayrimenkulleri satma imkanımız da yok. Dolayısıyla Ankara’ya hizmet etmek için özellikle israfı ortadan kaldırıp, tasarruf edip gelirlerimizi artırmaktan başka bir çaremizin olmadığını biliyoruz ve bunu yapmaya başladık. İlk 100 günde bunun sonuçlarını aldık, almaya da devam edeceğiz. Bizim 11 büyükşehir belediye başkanı olarak amacımız şu; belediyecilik ve yolsuzluk kelimelerinin yan yana gelmemesi. Bunu tarihe gömmek için elimizden geleni yapacağız. Katılımcı, şeffaf bir şekilde bütün belediye başkanlarımız bu şekilde hizmet ederek Türkiye’ye örnek olmayı hedefliyoruz.”

İmamoğlu, “İBB’nin 100 günlük bir ‘Z raporu’ olacak mı, tasarruf olarak neleri ön plana aldınız?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Bu Z raporu tanımınıza dönük şunu söyleyeyim, her an rapor verebiliriz. Başkanımız bir periyot belirledi, 100 olur 300 olur ama rapor vermek zorundayız. Türkiye’ye şeffaflığı vaat ettik zaten. Burada olan her şeyin vatandaşın bilgisi dahilinde olmasını istiyoruz. İBB’nin yanı sıra görünmeyen 28 iştirakimiz de aynı felsefeyle yönetilecek ve onların da bilançoları, yaptıkları tasarruflar da vatandaşla paylaşılacak. Tasarruf kalemi İstanbul’da o kadar çok ki. Araç diyebilirim ama tek başına araç konusu basit kalır. İhalelerdeki şeffaflığın da tasarruf getireceğini şimdiden öngörüyorum. Yanı sıra bazı teknik uygulamaların daha yenilikçi ve daha doğru yapılmasında tasarruf yapabileceğimiz bir durum var. Buna hazırız, kalemler ortaya çıktıkça zaten paylaşacağız. Şehrin fırsatları bu anlamda büyük. Başkanımızın dediğine ilave, tasarruf şu an ekonomik olarak bir nevi kendi bütçesi içerisinden artı değer yaratacağımız en önemli kalem. Çünkü şu an ülke ekonomik olarak ciddi sıkıntıda. Gelir oluşturmak konusunda ciddi zorluklarımız var. Bu yönüyle de tasarruf ekonomiyi yönetmede en önemli gelir artısı üreteceğimiz alan gibi gözüküyor.”

“Adil değil, açıklayacağız”

İller Bankası’ndan gelen ve harcanan paranın nereye gittiğiyle ilgili netleşince açıklama yapılacağını belirten İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz belediye kurumuyuz. Teftişin usulleri var, kamuoyuyla paylaşmanın da usulleri var. Tek tek araştırıyoruz. Ödenilen ücretler sadece iş olarak bakılmıyor, ne için ödenildiğine de bakılıyor. Bunların hepsi detay içeriyor. Yani biz İBB olarak rakam ve kurum söylediğimiz zaman tümüyle net olmamız lazım. Çünkü biz kamu kurumuyuz. Hem kamulaştırma bedeli hem de 980 milyon liralık maliye payının harcandığı temmuz ayı ödemeleri vatandaşımıza aktarılacak. Neyi aktaracağız? Usulsüzlük varsa onu aktaracağız. Çok net olan bir şey var: Yönetime gelenin haziran sonu dağıtması gereken bir bütçenin kısa dönemde dağıtılması adil değil. Zaten adil de dağıtılmamış. Verilerimiz net. Bu şehrin taşımacılığını yapan halk otobüsleri 6-7 aylık hak edişlerini alamazken 5-6 milyon liralık ödemelerin yapılması adil olmadığı yönünde net işaretleri veriyor. Adil ve doğru olmadığı net. Şimdi onun için başka türlü usul harici, uygun olmayan ödemeler var mı onun detaylarına bakıyoruz.

“Bayrama kadar toparlanır, bayram sonrası bitiririz”

İSKİ yönetiminin istifası için “Kendi takdirleridir” diyen İmamoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hem kurum içinden hem dışından sürece katmak istediğimiz ekibimiz var. Kurum içi hafızayı yok sayarak yol yürümeyeceğimizi söylemiştik. Biz bugün ve pazartesi ekibimizle beraber yolumuzu yürüyeceğiz. İSKİ’nin idare anlamda hiçbir sıkıntısı, hiçbir zafiyeti olmaksızın yoluna devam edecek. Bunlar doğaldır zaten biz söylemiştik. Bizimle uyumlu çalışma konusunda tereddütü olan arkadaşların, varsa siyasi arkadaşların iştiraklerden istifa etmelerinin doğru olduğunu söylemiştik. Bugüne kadar doğru yapılan hizmetlerin bu şehre emeğe geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bundan sonra yol yürüyeceklerimiz de vardır. Yeni getireceğimiz arkadaşlarımız da vardır. Umuyorum İSKİ’nin bundan sonraki dönemi geçmişteki döneminden çok daha başarılı olması yönünde çok yoğun çalışmamız olacak.”

İmamoğlu, İETT’ye ve genel yönetimdeki istifalara dair ise “İETT için bana ulaşan bir bilgi yok. Takip ediyoruz. İştiraklerimiz 28 adet. Arkadaşlarımız her gün işlemleriyle, istifa edenlerin yerine uygulanan yönetim değişimleriyle, genel müdürleriyle makam olarak baktığınızda 100’ün üzerinde istifa oldu, bütün bunların işlemleriyle uğraşıyorlar. Titiz davranıyoruz. Bütün bu işlemlerimiz aslında bayrama kadar yüzde 75-80 oranında toparlanır. Bayram sonrası hafta da bitiririz. Çünkü hazırlıklıyız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.