Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail uydusunun Ay’a bıraktığı mikroskobik canlılar halen yaşıyor olabilir mi?

İsrail’in geçen şubat Ay’a uydu olarak gönderdiği ancak yüzeyine iniş yapamadığı Ay’ın zeminine sert bir şekilde çarpıp parçalanan Beresheet mekiğinin Ay’a taşıdığı mikroskobik canlıların halen hayatta olabileceği iddia edildi.

Wired sitesinin haberleştirdiği iddia, kâr amacı gütmeyen ve uzayda araştırmalar yapmayı amaçlayan Arch Mission Derneği’nin kurucusu Nova Spivack’tan geldi. Beresheet mekiğini geliştiren ekipte de yer alan Spivack, mekiğin uzaydaki görüntülerine baktığı sırada ilginç bir şey fark etti. Spivack Beresheet mekiği ekibine, Ay’a götürülmek üzere insan DNA’sı örneklerinin yanı sıra, “tardigrada” denilen su ayılarını da teslim etmişti. Uzay mekiği düştükten sonra, mikroskobik su ayıları Ay’ın zemininde görüldü.

Su ayılarını uzaya yolladıkların ifade eden Spivack, ”Bu canlıların uzayda hayatta kalıp kalamayacağı belirsizdi. Deneme yanılma yöntemiyle emin olmak istedik” dedi. Uyduya yerleştirilen kameralar sayesinde canlıları uzay zemininde gören Spivack, bundan dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.

Uzayda yeniden canlanabilir

Uzaya cansız olarak yollanan su ayıcıklarının uzayda canlanabileceği düşünülüyor. Su ayıcıklarının bütün metabolik işlemlerinin durduğu ve hücrelerinde bulunan su ile hücreleri cama dönüştüren bir protein yer değiştirdiği koşulda uyku durumuna girdiği belirtiliyor. Ancak bilim insanları bu canlıları yeniden canlandırmayı başardılar ve uzayda da bu durumun mümkün olabileceği belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.