Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

16 yaşındaki çevre aktivisti Greta Thunberg, İngiltere’den ABD’ye yelken açtı

İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg, iklim zirvelerine katılmak üzere İngiltere’den ABD’ye gitmek için yelkenli gemiyle iki hafta sürecek bir yolculuğa çıktı.

16 yaşındaki aktivist Thunberg, Birleşmiş Milletler’in düzenleyeceği iki iklim zirvesinin ilkine katılmak için, yelkenli gemiyle iki hafta sürecek olan Atlantik yolculuğuna başladı. Thunberg’in katılacağı iklim zirvesinin ikincisi, aralık ayında Şili’de düzenlenecek olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı olacak.

Okulundan bir yıl izin alan Greta Thunberg’in hedefi, iklim değişikliğine karşı mücadelesini bir yıl boyunca ABD’ye yaymak.

Thunberg, hava kirliliğine sebep olduğu gerekçesiyle, karbon salımını azaltmak amacıyla güneş panelleri ve sualtı elektrik türbinleriyle çalışan yelkenli gemiyle yolculuk ediyor. 

Thunberg Atlantik’i, babasının da içinde olduğu 18 metrelik yarış yelken gemisi Malizia II ekibiyle birlikte geçiyor. Yelkenli geminin içinde tuvalet ve mutfak bulunmazken, mürettebat yemek ihtiyaçlarını dondurulmuş ve kuru gıdalarla karşılıyor.

“Hem karbon ayak izi bırakmayıp hem de çevre bilincini artırıyorsunuz

İngiltere’nin Plymouth limanından ABD’nin New York eyaletine gitmeden önce basına konuşan Thunberg, iklim değişikliğinin önemine dikkat çekti. Thunberg, uçakla ABD’ye gitmek yerine, Atlantik’i yelkenli gemiyle geçmeyi tercih etmesinin sebebini şöyle açıkladı: “Uçak kullanmayarak yalnızca kendi karbon ayak izinizi azaltmakla kalmayıp, etrafınızdakilerin de iklim değişikliğinin gerçekten büyük bir problem olduğunu farkına varmalarını sağlıyorsunuz.

‘’Trump’la görüşme olmayacak’’

Thunberg, limandan ayrılmadan önce yaptığı konuşmada, ABD’ye gittiğinde Başkan Donald Trump’la bir görüşme yapmayacağını da belirterek “O kadar özel değilim, herkesi ikna edemem. Benimle ya da grev yapan çocuklarla konuşmak yerine bilim insanlarıyla bu konuyu konuşması gerekir’’ dedi.

Asperger sendromuyla yaşayan Thunberg, sosyalleşmekten pek fazla hoşlanmadığını belirtirken bu zamana kadar iklim değişikliğini ve ekolojiyi kendisi kadar önemseyen birileriyle tanışmadığını söyledi. Yolculuğa başlamadan önce aldığı olumlu tepkilerden bahseden Thunberg, “Kendimi çok iyi hissediyorum. Bu savaşta artık yalnız değilim. Sanki son zamanlarda hayatım bir anlam kazanmış oldu” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.