Hükümet ile Memur-Sen arasındaki 5. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri kapsamında hükümet ve sendikalar dördüncü kez bir araya geldi.
3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği TİS görüşmelerinde hükümet adına teklifi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk sundu.
Hükümet memurlara, “Maaşlarda 2020’nin ilk 6 ayında yüzde 3,5, ikinci 6 ay yüzde 3, 2021’in ilk 6 ayında yüzde 3, ikinci 6 ay yüzde 2,5 artış yapılmasını ve her altı aylık dönem sonunda gerçekleşen enflasyon oranının, o altı aylık dönemde yapılan artış oranını aşması halinde aradaki farkın bir sonraki altı aylık dönemin başlangıcından itibaren, kamu çalışanlarının aylık ve ücretlerine yansıtılmasını” teklif etti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise, teklifle ilgili olarak “Bu makul değil malul bir teklif. Bu oranlar ne gerçekçi ne de yeterli. Kur düştü, faiz oranları düştü, cari fazla var, bize getirilen teklif dengelemeyi içermiyor. Yeni bir teklif bekliyoruz. Bu teklifi yok sayıyoruz” dedi.
Memur sendikaları ne istiyor?
Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.
Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesini talep etmişti.
Pazarlık masasının diğer üyesi KESK, 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı istemişti.