Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’dan İngiltere’ye yüzmeye çalışan Iraklı sığınmacı boğuldu

Cuma günü Belçika’nın Seebrügge şehrine yakın sahilde, plastik şişelerden yapılmış can yeleğine sarılı bir cansız beden bulundu. Üzerinden çıkan bir poşete sarılı kimliğinden Irak kökenli olduğu anlaşılan sığınmacının Fransa’nın kuzeyinden İngiltere’ye yüzmeye çalıştığı ve sert dalgalar nedeniyle Belçika kıyısına sürüklendiği düşünülüyor. Belçika’nın Batı Flander Eyaleti Valisi Carl Decaluwe, pazartesi günü yaptığı açıklamada “İlk kez bir sığınmacının cesedini bulduk” dedi. 

Sığınmacılar daha fazla risk almaya başladı

Belçika haber ajansı Belga’nın haberine göre, hayatını kaybeden sığınmacı daha önce de Almanya’ya iltica etmek istemiş. Ocak ayından beri 1450 mülteci, teknelerle Fransa’dan İngiltere’ye iltica etmek isterken yakalandı. Sık gemi trafiği, sis, sert dalgalar ve 17 ila 19 derece su sıcaklığı ile çok tehlikeli bir geçiş yolu olmasına rağmen Manş Denizi’nde yakalanan sığınmacı sayısı 2018 yılında (BBC’ye göre) 320 civarında iken, (Spiegel Online’a göre) 2019 yılında 1450’ye ulaştı. 

Manş Denizi’nde İngiltere-Fransa işbirliği

Aralık 2018’de İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid “Birleşik Krallık ve Fransa, sınırlarını korumak için yasadışı göç ile alakalı ortak çabalarını güçlendirecek” demişti. Dönemin İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa’ya sınır koruması için 49,4 milyon euro verileceğini söylemişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.