Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’da popülizme ilk darbe mi? İtalya’da Beş Yıldız Hareketi, Demokrat Parti ile hükümet kurmak için anlaştı

İtalya’da Beş Yıldız Hareketi (BYH), yeni bir hükümet kurmak için merkez soldaki Demokrat Parti (DP) ile anlaştıklarını açıkladı. Oluşturulacak hükümet planı onay içim Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya sunulacak.

İtalya’da 2018 yılında yapılan seçimlerin ardından Beş Yıldız Hareketi (BYH) oyların üçte birini almasına rağmen tek başına iktidar şansı yakalayamamıştı. Bunun ardından BYH, DP başta olmak üzere diğer partilerle hükümet oluşturmak için masaya oturmuştu. Ancak o dönemde DP’nin başında olan Matteo Renzi ile BYH anlaşamamış, BYH bunun üzerine, popülist ve göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen Kuzey Ligi’ne yönelmiş ve birlikte hükümet oluşturmuşlardı. Ancak bu koalisyon son aylarda yaşanan sosyal ve politik krizlerle çatırdadı.

Çatırdayan koalisyonun başbakanı Giuseppe Conte dün, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’yı Quirinal Sarayı’nda ziyaret etti. Bu ziyarette Mattarella, Conte’ye yeni bir hükümet planı ve kadrosu oluşturması için yetki verdi.

Giuseppe Conte
Nicola Zingaretti

İtalya yaklaşık üç haftadır siyasi bir krizle, hükümet kriziyle karşı karşıya. Ancak çarşamba sabahı bu sorun bir ölçüde atlatıldı. DP Genel Sekreteri Nicola Zingaretti, partisinin hükümet oluşturmak için görüşmelere hazır olduğunu ve gerekli adımları atabileceklerini bildiren bir açıklama yaptı. Bunun karşılığında, DP başbakan yardımcılığı makamını alacak.

Öte yandan, çatırdayan koalisyonun eski ortağı Kuzey Ligi son ana kadar BYH’nin bu hamleyi yapmaması için elinden geleni yaptı. BYH’nin lideri Luigi Di Maio, Kuzey Ligi’nin DP ile anlaşmayı feshetmesi halinde kendisine senato başkanlığı teklifinde bulunduğunu açıkladı. Di Maio bu teklifi, kendi kariyerinden ziyade ülkesinin sorunları ve geleceğiyle daha çok ilgilendiğini belirterek geri çevirdiğini söyledi. Ancak DP ve BYH arasındaki koalisyon ile ilgili pek çok belirsizlik olduğunun da altı çiziliyor.

Luigi Di Maio

Roma’daki Tor Vergata Üniversitesi’nde çalışan siyaset bilimci Giuseppe Bettoni “Paradoksal olan şey, daha bir hafta önce ne Luigi Di Maio ne de Nicola Zingaretti böylesi bir anlaşma için istekliydi” diye konuştu.

İlginç olan gelişmelerden biri ise BYH’nin söz konusu hükümet planını kendi üyelerinin parçası olduğu Rousseau adlı platformda, çevrimiçi tartışacak olması. Bu tartışmadan ne çıkacağı ve BYH ile İtalya’nın geleceğini nasıl şekillendireceği merak konusu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.