Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Artvin Hatila Vadisi maden ocaklarının tehdidi altında

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 18 Temmuz’da Artvin’de koruma altındaki Hatila Vadisi Milli Parkı sınırlarını da içine alan üç sahayı ayrı ayrı 423 bin 407 TL taban bedeliyle ihaleye çıkardı. Üç ihaleyi de, iş insanı Mehmet Cengiz‘in sahibi olduğu Akcan Madencilik ve Ömer Faruk Kalyoncu‘ya ait Zirve Holding ortaklığındaki Artvin Maden İşletmeleri A.Ş. kazandı. 

Toplam 4 bin 132 hektarlık alan, maden arama ruhsatı için Artvin Maden İşletmeleri A.Ş.‘ye verildi. Şirket, 19 Temmuz-1 Ağustos arasında her bir saha için 450 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon 350 bin TL’lik ihale bedelini yatırdı.

Biyoçeşitlilik açısından çok zengin olan Hatila Vadisi, orman alanlarında ladin, göknar, sarıçam, kayın, fıstıkçamı, şimşir, sandal ağacı başta olmak üzere 1400’e yakın bitki çeşitliliğine sahip. Vadi; ayı, tilki, yaban keçisi, sansar, porsuk gibi memelileri, ötücü ve yırtıcı kuşları ve ünlü Hopa engereğini barındırıyor.

Konu ile ilgili Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ile konuştuk. Hatila Vadisi’nin zengin bitki örtüsüne sahip olduğunu, bunu gelecek nesillere de bırakmak istediklerini söyleyen Karahan; “25 senedir Artvin halkı yaşamsal mücadele veriyor. Küresel iklim bozulmasına, yaşadığımız felaketlere son vermemiz gerekirken maalesef gün geçtikçe daha kötü adımlar atıyorlar. Cerattepe için açtığımız davayı kazandık, Hatila Milli Parkı için de mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.