Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Banu Güven ile söyleşi: “Almanya’da aşırı sağcı AfD’nin iki eyalette oylarını katlamasıyla, siyaset yeni bir aşamaya girdi”

Haftasonu Almanya’nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde yapılan seçimlerde Almanya için Alternatif (AfD) iki eyalette de ikinci parti konumuna yükseldi. Saksonya’da Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Brandenburg’da Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ciddi puan kayıplarına rağmen seçimleri kazandı. Eyalet parlamentosunda çoğunluğu kaybeden CDU ve SPD, hükümetin kurulması için üçüncü bir partiye ihtiyaç duyuyor. Ancak her iki parti de AfD ile bir koalisyonun söz konusu olmayacağını daha önce ilan etmişti.  

“Her partinin korkusu AfD’nin ilk sırada çıkabileceği olmuştu”

Seçimleri Medyascope’a değerlendiren Banu Güven, Almanya’daki partilerin AfD’nin ilk sıraya çıkacak kadar bir başarı elde edeceğinden endişelendikleri için seçimlerden sonra rahatladıklarını söyledi. Güven, “SPD de, CDU da istedikleri oy oranında değiller. Ama CDU, özellikle Saksonya’da çok girişken bir kampanyayla AfD’yi en azından ikinci sırada bırakmayı başardı” dedi.

“AfD’nin yükselişi önlenemez bir yükseliş olmayabilir”

Güven’e göre daha fazla kişinin sandığa gitmesi AfD’nin ikinci sırada kalmasını sağladı: “AfD’nin bu iki önemli eyalette ikinci sırada kalmasının asıl nedeni daha fazla seçmenin sandığa gitmiş olması. Yani AfD’nin yükselişi önlenemez bir yükseliş olmayabilir. Bugüne kadar sandıktan ne çıkacağına ilgisiz kalanların da bu aşırı sağ partinin yükselişinden rahatsızlık duyduğu ve bu yüzden sandığa giderek daha geleneksel partilere oy verdiğini söyleyebilirim.”

Güven, AfD’nin genel başarısının iktidardaki partilerin sosyal problemlere çözüm bulamamalarıyla ilgili olduğunu belirtti: “Zamanında farklı partilere oy vermiş seçmenler de, mesela sola bile oy vermiş seçmenler, gidip AfD’yi seçebiliyor. Fakat tüm partilerin ve Yeşiller’in de kampanyalarında ısrarla altını çizdiği, o aşırı sağın tehlikesine de kulak verenler olmuş olabilir belki.”

“Kimse için pürüzsüz bir başarıdan söz etmek mümkün değil”

Güven, diğer partiler her ne kadar bir rahatlama hissetse ve AfD ikinci parti olsa da kesin bir başarıdan söz etmenin doğru olmadığını söyledi: “Bence AfD de daha yüksek bir başarı bekliyordu.”

“Almanya’da siyaset yeni bir aşamaya girmiş vaziyette”

Saksonya ve Brandenburg’ta hükümetin kurulması için koalisyon gerekiyor. Partilerin AfD ile olası bir koalisyona yönelik tutumlarını Banu Güven şöyle değerlendirdi:

“Diğer partiler böyle bir sonuç alınmışken AfD’ye fırsat verilmemesi gerektiğini düşünüyor. Eğilim ve elbette denenecek şey iki eyalette de Yeşiller’i içine alan bir koalisyon olacaktır. Ama bu kolay değil. Partilerin uzlaşmak için oturup konuşmaları gerekiyor. Bugüne dek bu eyaletlerin görmediği türden koalisyonlar olabilir. Almanya’da siyaset yeni bir aşamaya girmiş vaziyette. Partilerin, bu tehlikeli alanı, aşırı sağı daha fazla güçlendirmemek için yeni işbirliği formülleri bulması gerekiyor. Önümüzdeki aşamada partilerin AfD’ye karşı kampanya açısından daha agresif, daha girişken, daha canlı bir politika yürüteceğini düşünüyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.