Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Istranca Ormanları’nda ağaç kıyımı tehdidi: “Istranca Ormanları’nı kaybedersek İstanbul nefes alamaz”

Madencilik çalışmaları Istranca Ormanları’nı da tehdit ediyor. Bölgedeki maden şirketlerden birinin kapasite artırımı başvurusu üzerine, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreci başlatıldı. Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidam, “Olumlu bir karar verilirse, dava açacağız” dedi.

Maden şirketi tarafından Istranca Ormanları‘nda genişletme çalışması için bölgede patlatma çalışması yapılmış, vatandaşların suç duyurusunda bulunması üzerine şirkete 60 bin TL ceza kesilmişti. Aynı firma koordinat değişikliği yaparak tekrar genişletme ve kapasite artırma talebinde bulundu ve ÇED süreci başlatıldı. 18 Eylül’de Ankara’da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda değerlendirme komisyonu toplantısı yapılacak. Eğer proje onaylanırsa yaklaşık 17 bin ağaç kesilecek. 

Trakya‘nın Karadeniz kıyılarına paralel olarak, İstanbul‘a kadar uzanan, bitki örtüsü bakımından zengin olan Istranca Ormanları, zengin su kaynaklarına da sahip. Aynı zamanda “yeşil vadi” olarak anılan bölgede saçlı meşe, Istranca meşesi, karaçam ağaçları var. Kuşların göç yolu üzerinde bulunan ormanlar aynı zamanda yoğun yarasa popülasyonunun da yaşam alanı.

“Eğer Istranca’yı kaybedersek İstanbul’a toz, kül, duman gelir”

Konu ile ilgili Medyascope’a konuşan Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidam, “Değerlendirme komisyonu toplantısına katılarak süreci takip edeceğiz, itirazlarımıza rağmen ÇED olumlu kararı verilirse yine dava açacağız, mücadelemize devam edeceğiz. Daha önce aynı yere bir mermer ocağı ruhsatı verilmişti, onu iptal ettirmiştik. Ormanlardaki yaşamı ve yaşadığımız yerleri savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Istranca Ormanları‘ndaki maden faaliyetlerinin İstanbul’u da tehdit ettiğini de söyleyen Çidam, “Balkanlar’dan İstanbul’a su ve hava geliyor. Eğer Istranca’yı kaybedersek İstanbul’a toz, kül, duman gelir. Burası İstanbul’un nefes borusu, İstanbul buradan nefes alıyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.