Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a parlamentodan ağır darbe: Vekiller anlaşmasız Brexit’e de, erken seçime de “hayır” dedi

İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası, hükümetin Avrupa Birliği’nden (AB) 31 Ekim’de anlaşmasız olarak ayrılmasını engelleyecek bir yasa tasarını kabul etti. Teklifin yasalaşması için Lordlar Kamarası’nda da geçmesi gerekiyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson parlamentonun Brexit sürecine müdahil olmasını engellemek için geçen hafta “darbe” olarak nitelenen bir adımla 9 Eylül-14 Ekim arasında parlamentoyu tatil etme kararı almıştı. Lordlar Kamarası’nın tatil araya girmeden cuma akşamına kadar tasarıyı görüşüp kabul etmesi bekleniyor.

Başbakan Johnson söz konusu tasarının kabulü sonrasında parlamentoya hitap ederek 15 Ekim’de erken seçim yapılmasını istedi. Ancak bu amaçla verdiği önerge yeterli oy alamadı. Önerge 56’ya karşı 298 oyla reddedildi. Erken seçime gidilebilmesi için parlamentonun üçte ikisinin (434 oy) onayı gerekiyordu. Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise vekillerinden oy kullanmamalarını istemişti.

Avam Kamarası’nın kabul ettiği anlaşmasız Brexit seçeneğini ortadan kaldırmayı hedefleyen yasa tasarısı ise muhalefetteki vekillerin yanı sıra, anlaşmasız Brexit’e karşı çıkan iktidardaki Muhafazakâr Parti’nin vekillerinden de destek aldı ve 299’a karşı 327 oyla kabul edildi.

Sözkonusu tasarı Boris Johnson hükümetinin 19 Ekim’e kadar AB ile parlamentonun kabul edeceği bir Brexit anlaşması yapamaması halinde, Brüksel’den Brexit için 3 aylık erteleme talep etmesini zorunlu kılıyor. Tasarı, AB’nin farklı tarih teklif etmesi durumunda da bunu kabul veya ret yetkisinin İngiliz hükümetinde değil parlamentoda olmasını öngörüyor. Tasarıda son anda yapılan değişikliğe göre, Johnson’ın selefi Theresa May’in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının güncellenmiş şekli de parlamentoda oylanacak. May’in AB ile vardığı Brexit anlaşması daha önce üç kez oylanıp üç kez reddedilmişti ve bunun üzerine Brüksel, Brexit tarihini İngiltere’nin talebiyle 31 Ekim’e ertelemişti.

May’in istifasının ardından altı hafta önce göreve gelen Johnson, parlamentodaki ilk yenilgisini ise salı akşamı Muhafazakâr Parti üyesi 21 vekilin muhalefetle ortak hareket etmesi nedeniyle aldı. Johnson, aralarında eski maliye bakanları Philip Hammond ile Ken Clark, eski Adalet Bakanı David Gauke ve İngiltere’nin en önemli devlet adamlarından sayılan eski başbakanlardan Winston Churchill’in torunu Nicholas Soames’in de bulunduğu bu 21 vekili, dün partiden ihraç etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.