Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Başbakanı Johnson anlaşmasız Brexit’e karşı çıkan Churchill’in torunu da dahil 21 milletvekilini partiden ihraç etti

İngiltere’de altı hafta önce başbakanlık koltuğuna oturan Boris Johnson, salı günü parlamentoda yapılan kritik oylamada muhalefet partileriyle birlikte hareket eden 21 milletvekilini, lideri olduğu Muhafazakâr Parti’den ihraç etti. İhraç edilenler arasında eski maliye bakanları Philip Hammond ile Ken Clark, eski Adalet Bakanı David Gauke ve İngiltere’nin en önemli devlet adamlarından biri kabul edilen eski başbakanlardan Winston Churchill’in torunu Nicholas Soames de var.

37 yıldır Muhafazakâr Parti milletvekili olarak görev yapan 71 yaşındaki Soames, ihraç kararının bildirilmesinden sonra parlamentodaki parti grubuna duygulu bir veda konuşması yaptı.

Gözyaşlarını tutmaya çalışarak “Bu şekilde sona erdiği için gerçekten çok üzgünüm” diyen Soames, ihraç kararına gerekçe gösterildiği gibi, Brexit’in gerçekleşmesini engellemeye çalıştığı iddiasını ise reddetti: “Şunu açıkça ifade etmek isterim ki, her zaman referendum sonucuna riayet edilmesi gerektiğine inandım ve her defasında Brexit için AB ile varılan Çekilme Anlaşması’ndan yana oy kullandım.”

Anlaşmalı Brexit taraftarı olan Soames, salı gecesi muhalefetle birlikte hareket ederek Boris Johnson’ın AB’den anlaşmasız olarak ayrılmasını önleyecek şekilde oy kullanmasını ise şu sözlerle açıkladı: “Müzakere masasında karşı taraf tam olarak sizin istediğiniz şekilde davranmıyor diye, onları kendinize zarar verecek bir davranışla tehdit etmek ne etkili ne de başarılı bir pazarlık stratejisidir.”

Konuşmasını Brexit için öngörülen 31 Ekim tarihinin ertelenmesini amaçlayan yasa tasarısının görüşülmesi sırasında yapan Soames, milletvekillerinden “anlaşmasız Brexit felaketini önlemek” ve “hükümet ile parlamentoya çözüm bulmak üzere fırsat yaratmak” için tasarı lehinde oy kullanmalarını istedi.

Bundan böyle bağımsız milletvekili olarak yoluna devam edecek olan Soames, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Brexit’le güreşmeye bu kadar çok zaman harcarken, kaçınılmaz olarak ihmal etmek zorunda kaldığımız tüm ülkenin çıkarları için hayati olan meselelerle nihayet ilgilenmemizi sağlayacak olan uzlaşma, izan ve mütevazılık ruhunu, bu meclisin yeniden keşfetmesi en büyük umudum.”

Soamas’e 2014 yılında Kraliçe Elizabeth tarafından “Sir” unvanı verilmişti. Nicholas Soames, Churchill’in beş çocuğundan en küçüğü olan Mary Soames’in oğlu.

Boris Johnson daha önce defalarca Churchill’e olan hayranlığını dile getirmişti. 2014 yılında yayımlanan bir biyografi kitabının girişinde Johnson, Winston Churchill için “Churchill, Britanya’nın yetiştirdiği en büyük devlet adamıdır” ifadesini kullanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.