Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da erkek erkeğe nüfus zirvesi: “Ya ürersin ya da soyun tükenir”

“Ya ürersin ya da soyun tükenir”: Bu hafta Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de nüfus ve aile politikalarını konuşmak üzere düzenlenen Uluslararası Demografi Zirvesi’nin ana mesajı bu sloganla ifade ediliyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban da nitekim konferansın açılışında nüfus artışını teşvik edecek politikaların izlenmemesi halinde Macaristan’ın pekâlâ yeryüzünden yok olabileceğini söyledi: “Ve eğer bir ulus yok olursa, bu dünyadan yeri doldurulamaz bir şey yok olmuş olur.”

Mülteci ve göçmen karşıtı politikalar güden Orban, göçmenleri nüfusun azalmasına çare olarak öne süren Avrupalı politikacıları eleştirirken aşırı sağcıların en sık başvurduğu komplo teorilerinden “Büyük Yer Değiştirme”ye de atıfta bulundu: “Eğer gelecekte Avrupa’nın nüfusu Avrupalılardan oluşmayacaksa, bu nüfusların yer değiştirmesi anlamına gelir.” Büyük Yer Değiştirme teorisine göre Avrupalı beyaz ırk tehdit altında, zira Avrupalı olmayan göçmenler göç dalgası ve yüksek doğum oranlarıyla hızla çoğalırken, beyaz Avrupalı nüfus düşük doğum oranlarının etkisiyle her geçen gün azalıyor. Yani, Avrupalı olmayan göçmenler beyaz Avrupalılarla “yer değiştiriyor”.

10 milyon nüfuslu Macaristan’da nüfus, düşük doğum oranları ve Macarların iş için diğer Avrupa ülkelerine göç etmesi nedeniyle azalıyor. İktidardaki üçüncü dönemini nüfus sorununa adayan Orban, “Biz giderek daha az doğuran Avrupa’nın geri kalanından farklı olarak Müslüman göçmen değil, daha fazla Macar çocuğu, daha büyük aileler istiyoruz” diyor. Nüfus artışı için şubat ayından itibaren çok çocuklu ailelere vergi indirimi, faizsiz kredi, eğitim yardımı gibi teşvik paketlerini yürülüğe sokan Orban hükümeti, dört ya da daha fazla çocuğu olan anneleri de gelir vergisinden ömür boyu muaf tutuyor.

Budapeşte’deki zirveye nüfus artışını teşvik edecek politikalara uzun vadeli kalkınma planlarında öncelikli yer veren Çekya Başbakanı Andrey Babiş ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuciç’in yanı sıra, Orta ve Doğu Avrupa’da nüfusları hızla azalan Bulgaristan, Hırvatistan, Polonya ve Romanya’dan da temsilciler katılıyor. Bu arada davetli ve konuşmacıların neredeyse tamamına yakınının erkek olması zirveyi takip eden gazetecilerin dikkatinden kaçmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.