Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin gündeminde RAP var: “Olay” ve “Susamam”

Türkçe RAP bir süredir Türkiye’yi etkilemeye devam ediyor. Son olarak dün gece, Youtube’da yayınlanan iki RAP parçası kısa bir sürede milyonlarca kişi tarafından izlendi. İki parçanın da içerik olarak toplumsal ve siyasal adalet gibi sorunlara eğildiği görülüyor. Şanışer tarafından hazırlanan “Susamam” adlı parçada birden fazla RAP sanatçısının doğa, kadına karşı şiddet, hayvan hakları ve kent yaşamının zorluğu gibi konularda içerik ürettiği görülüyor. “Susamam” adlı parça son olarak Youtube’da iki milyon izleyici sayısını geçti.

Bu video klipte ilgi çeken başlıklardan biri de kuraklık ve çevre kirliliği sonucu oluşan doğal felaket ve zararlar. Deniz canlılarının midelerinden çıkan plastiklere de parçada yer veriliyor. Şarkının hukuk adlı bölümünde ise olaylara sesini çıkarmayan ve “Beyaz Türkler” denilen grup eleştiriliyor. Bu bölümde söz konusu grup yaşanan olaylara sesini çıkarmadığı için eleştirilmekle beraber, haber yapacak tüm gazetecilerin tutuklandığı ifadesi yer alıyor. Şarkının belki de en vurucu yerlerinden biri kadına karşı şiddetin ele alındığı bölümle hayvan hakları bölümü. Hayvan hakları bölümünde Şanışer “Büyük ahlaksızlıklar için büyük aptallar lazımdır, bütün insanlar suçlu değildir ama bütün hayvanlar masumdur” diyor.

Ezhel’in “Olay” parçasında ise Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı toplumsal vakaların görüntüleri paylaşılıyor. Bunun yanında, şarkı sözleri arasında OHAL eleştirisi de yer alıyor. İlgili yerde Ezhel “OHAL halkım, kobay bi psikopat olmamak için bi sebep yok o yüzden çal ve kopar” diyor. “Olay” videosu, son olarak Youtube’da 1.3 milyon izleyiciyi aştı. Ancak Youtube’daki video bir süre sonra kaldırıldı. Uzmanlar bunun sebebinin klipte kullanılan toplumsal olayların görüntülerinin telifli olması olduğunu söylüyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.