Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. İştar Gözaydın: “Erdoğan’ın ‘İmam hatip okulları gassal yetiştirmek için kuruldu’ iddiası doğru değil”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Önder İmam Hatipler Buluşması’nda konuştu. İmam hatip liselerinin 1945’ten sonra CHP iktidarında nasıl kurulduğuna değinen Erdoğan, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün bu liseleri gassal (ölü yıkayıcısı) yetiştirmek için kurdurduğunu ileri sürdü. Çok partili dönemin ilk yıllarında kurulan imam hatip liselerinin kuruluş sürecini ve Erdoğan’ın sözlerini, din-devlet-toplum ilişkileri üzerine çalışan siyasetbilimci Prof. İştar Gözaydın ile konuştuk.

Malatya’da Önder İmam Hatipler Buluşması’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sık sık “Bizim dönemimizde kuruldu” dediği imam hatip okullarının 1945 sonrası tekrar açılmasıyla ilgili şunları söyledi: “İnönü, Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu’na ‘Cenazeleri yıkayacak gassal yetiştirmek için okullar açmanı istiyorum’ diyor. İmam hatiplerin bir vesile açılması da böyle. Onun için de imam hatip bazı hocalarımız ‘Siz ölü yıkayıcısı mı olacaksınız?’ derlerdi. Onların gassal diye düşündüklerinden cumhurbaşkanı çıktı. Bu ülkede onların kabullenemediği bütün makamlara imam hatip mezunları geldi.” 

Prof. Gözaydın: Erdoğan’ın “gassal” iddiası doğru değil

Prof. İştar Gözaydın, Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabulü sonrasında kurulan ve 1930’lu yıllardan itibaren “rağbet görmediği” gerekçesiyle kapatılan imam hatip okullarının, 1945’ten sonra çok partili sisteme geçişin de etkisiyle tekrar açıldığını söyledi. İmam hatiplerin tabandan gelen taleple birlikte, dini hizmetlerin sağlanması amacıyla açıldığını belirten Gözaydın, sık sık eleştirilen 1930’ların tek parti politikalarının bugün farklı bir görüntüyle yeniden oluşturulduğunu vurguladı. Gözaydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imam hatiplerin gassal yetiştirmek için kurulduğuna yönelik iddiasının ise resmi kayıtlara göre doğru olmadığını da sözlerine ekledi.

Söyleşinin tamamını aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.