Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya, Fukuşima’dan çıkan radyoaktif suyu okyanusa boşaltmak istiyor

Japonya Çevre Bakanı Yoshiaki Harada, 2011’de meydana gelen depremde zarar gören Fukuşima’daki üç nükleer santralin soğutma çalışmalarında kullanılan 1 milyon ton suyu okyanusa bırakabileceklerini açıkladı.  

Yaklaşık 8,5 yıl önce meydana gelen kazadan sonra Japonyalı yetkililer biriken radyoaktif suyu ne yapacaklarına karar veremiyor. 11 Mart 2011’de 9,0 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin ardından Fukişima Daiçi’de bulunan üç nükleer santral büyük ölçüde zarar gördü. Kazanın hemen ardından radyoaktif su, zarar gören reaktörden içme suyuna karıştı. Yapılan çalışmalar sonucunda canlı yaşamı için tehlikeli olan su, büyük depolarda muhafaza ediliyor.

Nükleer santralde bin depoda 1 milyon tondan fazla su birikti. TEPCO (Tokyo Electric Power Company – Tokyo Elektrik Güç Şirketi), daha fazla tank inşa etmek istediğini ancak 2022 yazına kadar, 1,37 milyon ton su kapasitesine ulaşılacağını açıkladı.

Tanklarda biriken radyoaktif suyun okyanusa bırakılmasına Güney Kore ve çevreciler tepki gösterdi. Kirli suyun okyanusa ulaşmasının tarım ve balıkçılık için intihar anlamına geleceği düşünülüyor. Güney Kore’nin Greenpeace temsilcisi Chang Mari, RFİ’ye yaptığı açıklamada, “Bu radyoaktif su okyanusa karıştığında okyanus akıntılarını takip ederek Kore’nin doğu kıyıları da dahil olmak üzere her yere ulaşacak. Radyoaktif kirlenmenin güvenli bir seviyeye ulaşması için yeterince seyreltilmesinin on yedi yıl alacağı tahmin ediliyor. Koreliler endişeli, bu tüm dünyayı ilgilendiren bir problem” dedi.

Japonya Kabine Sekreteri Yoshihide Suga ise, ayrı bir basın toplantısında Çevre Bakanı Harada‘nın yorumlarını kişisel görüşü olarak nitelendirdi.

Öte yandan, Japonya hükümetinin görevlendirdiği bir grup uzman, biri Pasifik Okyanusu’na kontrollü bir su salınımı da dahil olmak üzere alternatif çözüm yollarını açıkladı. Radyoaktif suyun buharlaştırılması ya da yerin altında muhafaza edilmesi de olası çareler arasında bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.