Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP, akademisyenlerin görevlerine iade edilmesi için harekete geçti

CHP, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı gerekçesiyle üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin görevlerine iade edilmesi için Meclis’e kanun teklifi sundu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından hazırlanan teklifte, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı dayanak gösterilerek 406 akademisyenin görevlerine iadesi talep edildi.

Barış Akademisyenleri davalarına dair 26 Temmuz 2019’da Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı vermiş ve 6 Eylül 2019’dan itibaren görülen davalarda akademisyenler hakkında beraat kararları verilmeye başlanmıştı.

CHP, ihraç edilen ve haklarında davalar açılan Barış Akademisyenleri için harekete geçti ve Meclis’e bir kanun teklifi sundu. “Demokratik rejimler, vatandaşlarının ifade özgürlüğünü garanti altına aldığı gibi, bunu teşvik eden, suç işlemediği müddetçe farklı görüşlere tahammül eden rejimlerdir” denilen teklifte görevlerine iade edilmesi talep edilen 406 akademisyenin isimleri de yer aldı.

Teklifte yer alan açıklamanın devamı şöyle: “Kamudan ihraç edilen akademisyenlerden 66’sı profesör, 59’u doçent, 87’si yardımcı doçent, 32’si doktor olup, 16 öğretim görevlisi, 132 araştırma görevlisi, 4 okutman, 5 uzman ve 5 doktora öğrencisi, 11 ayrı KHK ile 1 Eylül 2016 – 8 Temmuz 2018 tarihleri arasında ihraç edilmiştir. Ankara Üniversitesi’nden 87, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden 28, Marmara Üniversitesi’nden 24 olmak üzere 60 ayrı üniversiteden akademisyenler ihraç edilmiş, tümü, ceza davasıyla karşı karşıya kalmışlardır. Ne yazık ki yürütme organı, Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımamakta, demokratik rejimlerin vazgeçilmezi olan ‘kuvvetler ayrılığı ilkesi’ni yanlış yorumlamakta, ‘hukukun üstünlüğü’nü hiçe saymakta, yargı kararlarının gereğini yerine getirmemekte ısrar etmektedir. Anayasa’nın 138’inci maddesi de yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarının hiçbir surette değiştirilemeyeceğini ve bu kararların yerine getirilmesini geciktiremeyeceğini vurgulamaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararının yerine getirilmesi yürütme organı tarafından geciktirildiği için yasama organı olarak anayasal sorumluluğumuz gereği, Anayasa Mahkemesi’nin kararının gereğini yapmak için harekete geçmemiz gerekmektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.