Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP, Diyarbakır’da kayyum sonrası ilk meclis toplantısını sokakta yaptı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından ilk aylık belediye meclis toplantısı, 24 gündür devam eden kayyum protestolarının yapıldığı sokakta gerçekleştirildi.

Belediyeden yapılan açıklamada, daha önceki yönetimin “dini tesis alanı” ile ilgili aldığı meclis kararının iptal edildiği belirtildi.

Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın da katıldığı toplantıda, meclis üyeleri kartlarını havaya kaldırdı.

Mızraklı, 2019’da büyük bir baskı karşısında 31 Mart seçimlerine girdiklerini, seçimden güçlü, etkili ve sonucu tayin eden bir zaferle çıktıklarını belirterek şöyle konuştu: “Birileri çıkıp diyor ya, ‘Biz şu kadar seçim kazandık’ diye… Ama, burada hep kaybettiler. Hep kaybettirdiniz ama her zaman da mutlaka kazanacağız. Her zaman inandığım bir şey var. Hz. Ömer’in bir sözü var; ‘Yaptığınız her şey hak ve adalet üzerine olsun’ diye. Yani, keşke her şey hak ve adalet üzerine olsaydı. Keşke bu insanlar sadece direnerek değil, demokratik haklarını, hukukun verdiği olanakları kullanarak, adil, eşit, özgürce yarın bu ülkede hepimize yer var diyebilseydi. Şimdi kardeşlerim yarınlar aydınlık olabilir, yarınlar sorunlu geçebilir, ama şunu çok iyi bilin ki, her şey sizin bizim emeğimize, çabamıza bağlıdır. Bu haklı mücadelemizde yürüyüşümüzde yalnız değiliz. Yarınları kazanacak olan bizleriz. Tekrar söylüyorum kazanacağız ama mutlaka kazancağız.” 

Belediye meclisi işlevsiz hale getirildi

Selçuk Mızraklı‘nın görevden alınıp yerine Vali Hasan Basri Güzeloğlu‘nun kayyum olarak atanmasından sonra byükşehir belediye meclis üyelerinin yerine kayyum atanmadı. Meclis üyeleri, kayyum kararını protesto etmek için meclis toplantılarına katılmayı reddederek bir nevi meclisi işlevsiz hale getirdi. Kayyum Güzeloğlu’nun, belediye meclisi yerine memurlardan oluşan encümen ile kararlar aldığı belirtildi.

İlk belediye meclis toplantısında önceki karar iptal edildi

Kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden bugün yapılan yazılı açıklamada, Kayapınar ilçesinde, imar planında önceden “dini tesis alanı” olarak düzenlenen ve üzerinde cami inşaatı olan alanların, 31 Mart seçimlerinden sonra seçimi kazanan HDP’li belediye başkanı ve belediye meclisinin, 21.06.2019 tarihli kararlarıyla imar planı değişikliği yapılarak, kaba inşaatı tamamlanan beş caminin inşaatının devam ettiği alanların park alanına dönüştürüldüğü ve yapılan değişiklikle camilerin kaçak yapı durumuna düşürüldüğü belirtildi.

“İçişleri Bakanlığımız tarafından 19 Ağustos 2019 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkan olarak görevlendirilen Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu’nun başkanlığında yapılan ilk belediye meclisi toplantısında; Kayapınar Mahallesi’nde yer alan alanlarla ilgili alınan, 21.06.2019 tarihli meclis kararları iptal edilmiş ve söz konusu alanların ‘Dini tesis alanı’ olarak kullanılmasına devam edilmesine karar verilmiştir” denildi.

Belediyeden yapılan açıklamada ayrıca, seçilmiş belediye meclisinin toplanmadığı hem AKP’li hem de HDP’li üyeler tarafından doğrulandı. Alınan kararın, daha önceki kayyum döneminde olduğu gibi, memurlardan oluşan encümen kararı ile alındığı belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.