Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki Satır (10): “12 Eylül darbesi Türkiye egemen sınıflarının bir saldırısıydı”

Bahadır Özgür ve Hakkı Özdal’ın hazırlayıp sunduğu İki Satır programının 10. bölümünde, 12 Eylül darbesi ele alındı. Özgür ve Özdal, 12 Eylül darbesinin, 70’li yıllardan itibaren tüm dünyada ortaya çıkmaya başlayan birikim rejimi krizleriyle ilgili olduğunu vurguladı.

Bahadır Özgür, 11 Eylül 1973’te Şili’de yaşanan ve sosyalist Allende hükümetini deviren darbeyle 12 Eylül darbesi arasında bir devamlılık ilişkisi olduğunu söyleyerek, hem Şili’de hem de yedi yıl sonra Türkiye’de neoliberal dönüşümün bu darbeler aracılığıyla gerçekleştirildiğini; bu ülkelerde darbelerden sonra hayata geçirilen ilkelerin, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından ABD’nin işgal ettiği Irak’ta da 2003’ten itibaren uygulamaya konulduğunu belirtti.

Hakkı Özdal da Türkiye’de 70’lerin sonunda eşzamanlı olarak ortaya çıkan ekonomik ve siyasal krizlerle baş edemeyen ve dönüşüm ajandasını işçi sınıfının örgütlü ve dirençli varlığı karşısında uygulayamayan sermayenin, bir tür sınıf savaşı olarak 12 Eylül darbesini teşvik ederek desteklediğini, darbenin de esasen işçi sınıfının örgütleri ve haklarına yönelik bir saldırı izlediğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.