Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kıraathane Kitap Şenliği: Bağımsız yayıncılar, yazarlar ve okurlar için şenlik var!

Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, bağımsız yayıncıları, yazarları ve okurları bir araya getirecek bir kitap şenliği düzenliyor. 14-21 Eylül günleri arasında düzenlenecek şenliğe katılacak yayınevleri arasında Encore, Manifold, Kolektif Kitap, Aras, Kara Plak, Lîs, Nebula, ONS Dergi, 160. Kilometre, Güldünya ve Yüz Kitap da var.

Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, okurları, düzenledikleri kitap şenliğine şu sözlerle çağırıyor: “Yeni sezonun kitaplarını görmeye, almaya, üzerine konuşmaya, bu kitapların üretim sürecinde bizzat yer alanlarla tanışmaya, söyleşmeye, dertleşmeye bekliyoruz sizleri. Gelin, sonbaharı kitaplarla karşılayalım. Yaşasın okumak, yaşasın yazmak, yaşasın yayıncılık!”

Kıraathane Kitap şenliği, tam teşekküllü bir fuardan ziyede, bağımsız yayıncıların emeğini, çabasını ve kitaplarını kutlayacak mütevazı ve samimi bir buluşma ortamı olarak tasarlanıyor.

Şenliğe kendi alanlarında özgün eserler yayımlayan 20 yayınevi katılıyor. Okurlar, katılımcı yayınevlerinin kitaplarına şenlik boyunca yüzde 30 indirimle ulaşabilecek.

Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nin adresi: Asmalı Mescid Mahallesi, Yemenici Abdüllatif Sokak, 1, Beyoğlu, İstanbul

Bir hafta sürecek şenlikte, kitap satış stantlarının yanı sıra, geniş katılımlı yayıncı forumları ve katılımcı yayınevlerinin özel etkinlikleri de düzenlenecek. Bu paralel etkinliklerde çokdilli yayıncılıktan kitap kokusuna, feminist yayıncılıktan yazma hallerine okuma ve yazma kültürüne dair pek çok konu konuşulacak.

Şenliğe dair ayrıntıların yer aldığı broşürler kitapçılardan temin edilebiliyor.

Şenliğe katılacak yayınevleri ise şöyle:

160. Kilometre: 2011’de Ahmet Güntan, Ömer Şişman ve Ali Özgür Özkarcı tarafından “Şiir direnirse kazanacak!” sloganıyla kuruldu. 2017’den bu yana Ömer Şişman tarafından yönetilen yayınevi bugüne dek 87 kitap yayımladı.

Alef: “Yeryüzünün tükenmez sözü kitaptır!” düsturuyla yola çıktı. Diri, deneysel kitaplar yayımlıyor. İyi edebiyatlara, coğrafyaları, zamanları aşarak dünyaya yaydıkları söze inanıyor.

Aras: 1993’ten beri Ermenice edebiyat ve Ermeni kültürüyle ilgili yayın yapıyor. Yan yana yaşayan insanların birbirlerini tanımasına yardımcı olmayı, insanlığın ortak değerlerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Corpus: 2015’te İstanbul’da kuruldu. Kuramsal kitaplar, sanatçı monografileri ve nesne-kitaplarıyla süregelen sanat yayıncılığını özgün projeler ve süreli yayınlarla hacimlendirmeyi amaçlıyor.

Encore: Lacancı psikanalizin felsefe, sanat, ideoloji, politika ve dinde özgün bir araç olduğu teziyle Žižek çizgisinde, okurun bildiğinin öteki, yani rahatsız edici tarafını fark etmesi için bağımsız, radikal bir yayıncılık anlayışını sürdürüyor.

Güldünya: Adını 2004’te iki ağabeyi tarafından sokak ortasında vurulan, kaldırıldığı hastanede yine ağabeyleri tarafından öldürülen Güldünya Tören’den alıyor. Feminist teori, politika ve kadın odaklı bir yayıncılık yapıyor.

İstos: 2012’de, on yıllarca kesintiye uğramış bir geleneği canlandırmak şiarıyla kuruldu. Politika, Historika, Elenika, Turkika, Tanıklıklar, Mikrohistoria, Komikosmos dizileriyle geniş bir yelpazede yayın yapıyor.

Kara Plak: Müzik ve müzik kültürü üzerine kitaplar yayımlamak amacıyla 2016’da yola çıktı. Yavaş ama emin adımlarla yayıncılığa devam ediyor, okur ve dinleyicilerin kesişim kümesinin kalabalıklaşması için uğraşıyor.

Kıraathane Kitapları: 2018 sonunda bağımsız, kâr dağıtmayacak, tüm kazancını yeni kitaplara yatıracak bir yayınevi olarak yola koyuldu. Çeviri ağırlıklı yayın yapıyor. İstanbul Edebiyat Evi’nin Kitap Stüdyosu’nda üretilen metinleri de kitaplaştırıyor.

Kolektif Kitap: 2012’de İstanbul’da kuruldu. Hayatla ilişkilenme tarzımızı etkileyen, yeni bir bakış sunan kurmaca ve kurmaca dışı metinleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Çocuk kitaplarını “Kolektif Çocuk” etiketiyle yayımlıyor.

Lîs: 2004’te Diyarbakır’da kuruldu. Dünya dilleriyle Kürtçe arasındaki diyaloğu geliştirmek, dünya yazarlarıyla Kürt yazarlar arasında ilişki kurmak amacıyla Kürtçe ve Türkçe kitaplar yayımlıyor.

Manifold: Tasarım, teknoloji, sanat ve gündelik hayat üzerine çevrimiçi bir yayın ve konuşma, sergi, atölye benzeri çevrimdışı etkinlikler toplamı. Kitap ve afiş de üretiyor. İştirakçileriyle var oluyor.

Monokl: 2010’da Monokl Dergisi’nin devamı olarak kuruldu. Şu an 10’un üzerinde dünya dilinden çeviriler yayımlıyor. 2020 yılında 10’un üzerinde yerli yapıta yer vermeyi hedefliyor.

Nebula: Çağdaş dünya edebiyatının seçkin örneklerinden modern klasiklerin usta kalemlerine, masallardan maceralara, hayat hikâyelerinden düşlere uzanan nice yolculuklara, nice kitaplara diyoruz. Yıldız tozları üzerinize olsun!

Norgunk: 2002 yılında İstanbul’da kuruldu. Deleuze, Joyce, Dağlarca ve Ufuk Üsterman yayımladı. Sırada Whitehead, Kafka ve Topor var. Walser için gün sayıyor.

ONS Dergisi: Tüm disiplinlere açıklığı ve güncelin peşinde kaybolmak yerine kendi gündemiyle hazırlanan içerik politikası sayesinde okurlar tarafından beğeniyle karşılandı. Türkiye’deki kültür dergiciliğinde yeni bir nefes. 

Paloma: Politika, sosyal bilimler, popüler bilim, bilgi teknolojileri, koçluk, kişisel gelişim, sağlık, beslenme ve yoga konularındaki kitaplarla okurun farkındalığını yükseltip okuma alışkanlığını beslemeyi amaçlıyor.

Raskol’un Baltası: 2012’de Ahmet Güntan ve Burak Fidan editörlüğünde “Yüksek edebiyat bize alçak geliyor!” sloganıyla kuruldu. 2017’den bu yana Burak Acar ve Burak Fidan tarafından yönetiliyor. Bugüne dek 22 kitap yayımladı.

Siren: Zamanımıza dair kaygı ve hassasiyetleri yansıtan kurmaca / kurmaca dışı kitaplarıyla çeviri odaklı tam bağımsız bir yayınevi. Çağdaş edebiyatın en yeni, en özgün seslerini modern klasiklerle bir arada sunmayı amaçlıyor.

Yüz Kitap: 1945 sonrası dünya edebiyatının daha önce Türkçeye hiç çevrilmemiş minör klasiklerini ve klasik olmaya aday eserlerini iyi çeviri, titiz bir editoryal çalışma ve özenli tasarımlarla yayımlamayı hedefliyor.

Kıraathane Kitap Şenliği ve paralel etkinliklerine dair ayrıntılı bilgi ve kayıt için: http://kiraathane.com.tr/

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.