Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ODTÜ Kavaklık İnisiyatifi’nden açıklama: 11 arkadaşımız ifadeye çağrıldı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) öğrencilerin KYK Yurdu’na karşı çıkmasının 120. gününde ODTÜ Kavaklık İnisiyatifi bir açıklama yaptı.

ODTÜ Kavaklık İnsiyatifi‘nden yapılan açıklamada “Yakın bir zamanda, her zaman yanımızda olan avukatlarımızdan, tahminimizce müdahale günü (8 Temmuz) bahane edilerek, 11 arkadaşımızın daha ‘Güvenlik Şubeye ifade vermeye’ çağırıldığını öğrenmiş bulunmaktayız” denildi.

Yurt inşaatı süreci boyunca yasadışı gelişmeler yaşandığını ve burada da hukukun kendilerine karşı kullanıldığını savunan öğrenciler, “Arkadaşlarımızın mağduriyet yaşaması halinde direnişimizin kazanıp kaybetmesine bakmaksızın hesap soracağımız ve sürecin peşini bırakmayacağımız bilinmeli ve buna göre hareket edilmelidir (…) Arkadaşlarımız hakkında başlatılan hukuki süreç derhal arkadaşlarımızın lehine sonlandırılmalıdır” çağrısı yaptı.

Ne olmuştu?

ODTÜ Rektörlüğü’nün Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Mayıs 2018’de yaptığı protokole göre, ODTÜ Kampüsü içinde yer alan 40 dönüm arazi, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilmişti. KYK’nın 2 bin kişilik yurt inşaatı mayıs ayında başlamış, öğrenciler ise inşaatın Kavaklık bölgesinde yapılmasına karşı çıkmış ve ODTÜ’ye ODTÜ yurdu yapılmasını istemişti. Öğrenciler, bölgede 55 gün çadırlarda yaşamış, 55. günün sonunda ise polis inşaatın başlaması için kampüse girerek Kavaklık mevkiini boşaltmış ve etrafını bariyerle çevirmişti. Polisin kampüse girmesiyle, o gün yüzlerce ağaç kesildi.

Ancak daha sonra ODTÜ’de Kavaklık bölgesine yapılacak bir yurt inşaatı için Çankaya Belediyesi’nden ruhsat alınmadığı ortaya çıkmış, ODTÜ Geliştirme Vakfı da kendisine tahsisli bu alanda inşaata izin vermeyeceğini açıklamıştı. Ağustos ayının başında ise Çankaya Belediyesi ekipleri bölgeye gelerek şantiye binalarının yıkımı için keşif yapmıştı. Öğrenciler de direnişin 86. gününde bariyerleri kaldırarak yeniden Kavaklık alanına girmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.