Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus yetkililer, CIA’in Kremlin’deki köstebeği olduğu iddia edilen Smolenkov için “Casus muydu bilmiyoruz ama kovmuştuk” diyor

Amerikan İstihbarat Servisi CIA’in, Başkan Donald Trump’ın gizli istihbarat bilgilerini paylaşmaktaki pervasızlığı nedeniyle ifşa olmuş olabileceğinden endişe ederek, Kremlin’deki köstebeğini geri çekmek zorunda kaldığı haberleri, hem ABD hem de Rusya medyasında geniş yankı bulmaya devam ediyor.

CNN ve New York Times (NYT) iddiayı gündeme getirir getirmez, Kommersant gazetesi, bahsedilen casusun Rusya devlet başkanlığı ofisinde çalışan Oleg Smolenkov isimli kişi olabileceğini yazdı. Habere göre, CIA’in köstebeğini geri çektiği söylenen tarihlerde Smolenkov da eşi ve üç çocuğuyla birlikte Karadağ’da tatildeyken ortadan kaybolmuştu. Gazete, ABD’nin Virginia eyaletinde 2018 yılında Oleg Smolenkov isimli bir kişi tarafından satın alınmış bir evin fotoğrafını da yayınladı.

Rus medyasının CIA için casusluk yapmış olabileceğini iddia ettiği Oleg Smolenkov adına kayıtlı ABD Virginia’daki ev.

Komsomolskaya Pravda gazetesi ise, Smolenkov’un Putin’in diplomasi danışmanı Yuri Ushakov’a yakın bir isim olduğunu yazıp, Ushakov’un Rusya’nın ABD büyükelçisi olarak görev yaptığı yıllarda Smolenkov’un da Vaşington’da çalıştığını belgeledi. Gazetenin diplomatik kaynakları, Smolenkov’un Moskova’ya döndükten sonra ise üst düzey Rus yetkililerin Vaşington ziyaretlerini organize ettiğine dikkat çekti.

İşte bu haberler üzerine Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov “Devlet başkanlığı ofisinde Smolenkov adlı bir çalışan vardı, 2017’de kovuldu. Casus olup olmadığını ise bilmiyoruz” açıklaması yapmak zorunda kaldı. Peskov, Smolenkov’un iddia edildiği gibi Putin’e yakın çalışan biri olmadığını söyledi, Amerikan medyasında yer alan haberler için de “ucuz roman” nitelemesi yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, diplomasi danışmanı Yuri Ushakov ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile birlikte.

Amerikan medyası, sözkonusu casusun Rusya lideri Putin’in Trump’ın başkan seçilmesini sağlamak üzere örtük kampanya yürütülmesi için talimat verdiğine dair CIA’e bilgi sızdırdığını ileri sürüyor. Bu iddiayı da dün Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov yanıtladı ve “Bu kişinin, söylendiği gibi seçime müdahale konusunda bir rolü olamaz, çünkü seçime müdahale edilmedi. Burada yalan üzerine yalan inşa edilerek hakkımızda iftira yapılıyor” dedi. Ryabkov’dan hemen sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Smolenkov’u tanımadığını, kendisiyle hiç karşılaşmadığını ve kariyerinden de haberdar olmadığını söyleyerek, “Dedikodular üzerine yorumda bulunmak istemem” dedi.  

“Profili CIA için casusluk yapmaya uygun”

1969 yılında geçmişte tekstil atölyelerine ev sahipliği yapmış olan Moskova’nın kuzeydoğusundaki Ivanovo’da doğan Smolenkov, 1990’lı yılların başında üniversiteden mezun olduktan sonra Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başlamış. Ancak Rus kaynaklar Smolenkov’un bakanlıktaki görevlerinin diplomasiden ziyade para transferi, araç kiralama, malzeme alımı gibi idari işlerle ilgili olduğunu yazıyor.

Bir süre Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Britanya, Baltık Devletleri ve İskandinavya’yla ilişkilerden sorumlu departmanında çalışan Smolenkov, 15 yıl önce Rusya’nın Vaşington Büyükelçiliği’ne tayin olmuş. NYT bu döneme ilişkin diplomatik kayıtlarda Smolenkov’un “ikinci sekreter” olarak kayıtlara geçtiğini belirtiyor. Smolenkov şimdi Putin’in diplomasi danışmanı olarak görev yapan Yuri Ushakov’un büyükelçiliği dönemi boyunca Vaşington’da çalışmayı sürdürmüş.,  

Rusya’ya döndükten sonra 2010’daki bir kamu çalışanları listesinde “üçüncü derece bürokrat” olarak adı geçen Smolenkov, devlet başkanlığı ofisinde çalışmaya ise 2012 yılında başlamış. NYT, Smolenkov’un Ushakov’un yanında önce “yardımcı”, ardından “baş danışman” olarak görev yaptığını yazıyor. Amerikalı uzmanlara göre bu profil CIA’in çalışmak isteyebileceği türden bir casusa uygun.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.