Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’daki tesislere saldırı küresel petrol arzında sarsıcı bir daralmaya neden olabilir

Suudi Arabistan’ın devlet petrol şirketi Aramco’ya ait iki büyük tesise cumartesi günü insansız hava araçları (İHA) ile düzenlenen saldırılar, küresel petrol arzında şimdiden yüzde 5’lik bir azalmaya neden oldu. Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı, ülkenin günlük üretiminin neredeyse yarı yarıya azaldığını duyururken, petrol fiyatlarında artış bekleniyor.

Yemen’deki İran destekli Husilerin üstlendiği saldırılardan biri Aramco’nun en büyük petrol işleme tesisini, diğeri ise ülkenin ikinci büyük petrol sahasını hedef almıştı.

ABD saldırılardan İran’ı sorumlu tuttu

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, saldırıların Yemen’den ve Husiler tarafından düzenlendiğine dair kanıt olmadığını ileri sürerek İran’ı suçladı ve twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada eylemi “dünya enerji arzına yönelik eşi görülmemiş bir saldırı” olarak niteledi.  Pompeo tüm ülkelere “İran’ı kınama” çağrısı yaptı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin desteğini iletmek üzere Veliaht Prens Muhammed bin Salman’a telefon ettiğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 23 Eylül haftası Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturumları sırasında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelebileceğine dair haberlerin yayınlandığı ve Vaşington-Tahran ilişkilerinde yumuşama beklentisinin arttığı bir dönemde meydana gelen saldırılar, Körfez bölgesindeki gerginliği yeniden tırmandıracağa benziyor. Nitekim İran Dışişleri Bakanlığı, ABD’den gelen suçlamanın gelecekte İran’a karşı yapılabilecek eylemlere altyapı hazırlama amacı güttüğünü savundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.