Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akıllı televizyonlar hassas bilgilerimizi dijital devlere sızdırıyor

Aralarında Hollandalı Nielsen araştırma şirketi, Amerikan Northeastern Üniversitesi’nin Mon(IoT)r adlı araştırma grubu ile İngiliz Imperial College London ve Princeton Üniversitesi araştırmacılarının da bulunduğu bir grup bilim insanının ayrı ayrı yaptıkları çalışmalara göre, uzun süredir evlerde kullanılan “akıllı” televizyonlar sahiplerinin IP adresleri ve bulundukları yer gibi hassas verilerini Netflix, Amazon Fire TV gibi uygulamalar üzerinden paylaşıyor.

Grafik: Financial Times

Üstelik bu veriler, örneğin kullanıcı Netflix üyesi olmasa bile ilgili şirket ile paylaşılıyor. Araştırmalar, hoparlör ve kamera gibi diğer cihazların da kullanıcı bilgilerini Spotify ve Microsoft gibi şirketlerin erişimine açtığını ortaya koydu. Princeton Üniversitesi’nin yaptığı bir başka araştırmada ise Roku ve FireTV tarafından desteklenen bazı uygulamaların kullanıcıların verilerini Google’a gönderdiği görüldü. Ancak araştırmacılar, internete bağlı kalarak çalışan akıllı televizyonların topladıkları verileri şifreli olarak yollaması nedeniyle, kullanıcılara ait başka hangi verilerin paylaşıldığını ya da paylaşılıp paylaşılmadığını bilemediklerini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.