Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da nükleer kazalara karşı önlemler: Reaktörlerin yakınında yaşayan iki milyon kişiye “iyot tableti alın” uyarısı yapıldı

Japonya’daki Fukuşima nükleer santralinde yaşanan nükleer kazanın ardından, Fransa hükümeti benzer bir felaket yaşanması ihtimaline karşılık önlem ve eylem planını genişletme kararı aldı.

Alınan kararlar arasında nükleer yerleşkelerin etrafındaki 10 kilometrelik önlem alanının 20 kilometreye çıkarılması ve bu bölgelerde yaşayan 2,2 milyon kişiye yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirici bir tebliğde bulunulması da var.

Sözkonusu tebliğde, vatandaşlara olası bir nükleer kaza durumuna karşı tedbir olarak bir kutu iyot tableti bulundurulması tavsiye ediliyor. Fransa’da 19 nükleer santral bulunuyor.

Fukuşima santrali kazası sonrası.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu iyot tabletinin ne işe yaradığını şu şekilde açıklıyor:

"İyot tabletleri, radyoaktif olmayan iyot bileşikleridir. Nükleer tehlike durumlarında ortaya çıkabilecek radyoaktif bulut içerisinde yer alan radyoaktif iyotun tiroitte tutulmasını önlemek üzere, iyot tabletlerinin en kısa süre içinde alınması gereklidir. İyot tabletlerinin, vücudun diğer radyoaktif maddelere maruz kalmasını engelleyici özelliği yoktur."

Sözkonusu tebliğ aslında 2016 yılında çıkarıldı. Ancak hayata geçmesi 2019 yılını buldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.