Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanem Altan ile söyleşi: “Babam 15’inde nasılsa şimdi de öyle. O, yalnızca ‘Ahmet Altan’ olduğu için cezaevinde”

Gazeteci, roman yazarı ve kapatılan Taraf gazetesinin eski yayın yönetmeni Ahmet Altan, kardeşi ekonomist, köşe yazarı Mehmet Altan ile birlikte 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 10 Eylül 2016 tarihinde evine yapılan baskınla gözaltına alındı, 23 Eylül’de ise tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

Gazeteci ve roman yazarı Ahmet Altan üç yıldır cezaevinde.

O günden bugüne, üç yıldır cezaevinde bulunan Ahmet Altan’ı ve yargılanma sürecini, Altan’ın cezaevine girmeden önce kaldığı evinde buluştuğumuz kızı Sanem Altan ile konuştuk. Babasının yalnızca “Ahmet Altan” olduğu için hapse atıldığını söyleyen Sanem Altan, bir yazarı dört duvar arasında hapsederek yok etmenin mümkün olmadığını düşünüyor.

Röportaj: Fatima Çelik / Kamera & Kurgu: Özge Açıkgül

Ne olmuştu?

Ahmet Altan, üç yıllık yargılama sürecinde önce katıldığı televizyon programlarında ve yazdığı yazılarda “sübliminal mesajlar” vermekle suçlandı. Ancak yaygın uluslararası tepkilerin ardından bu suçlama soruşturmanın sonraki aşamalarında düştü.

Altan, bu süre zarfında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan “FETÖ’nün medyadaki unsurlarının darbe girişimindeki rolü” başlıklı iddianame kapsamında, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” ve “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçundan da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyor.

Yargıtay’ın aynı iddianame kapsamında yargılanan Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu altı sanık hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını bozma kararı vermesinin ardından dosyayı yeniden görecek olan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılama için 8 Ekim 2019 tarihine gün verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.