Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İFSAK tepkiler üzerine 60. Yıl Sergisi’ni revize etti: Artık kadın fotoğrafçılar da sergide yer alacak

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK), sezonu her yıl olduğu gibi bu yıl da üyelerinin fotoğraflarından oluşan bir karma sergiyle açıyor. Ancak “60. Yılında Amatör Ruhun Uzun Yolculuğu İFSAK’ın Öyküsü” adını taşıyan bu sergi, 42 fotoğrafçının bulunduğu seçkide yalnızca bir kadın fotoğrafçıya yer verilmesi sebebiyle tartışmalara yol açtı. İFSAK yönetimi, aldığı tepkiler doğrultusunda sergiyi revize ederek, seçkiye arşivinden 29 kadın fotoğrafçının işlerini de dahil etti.

IFSAK’ın 18 Eylül 2019 tarihinde açılacağını duyurduğu serginin tepkilere sebep olan ilk afişi.

Konuyu ilk gündeme taşıyan isim, fotoğrafçı Laleper Aytek oldu. Tepkisini sosyal medyada dile getiren ve bizim de görüşlerine başvurduğumuz Aytek, insanların böyle bir konu etrafında hızlıca bir araya gelerek bu cinsiyetçi tutuma karşı çıkmasının çok değerli olduğunu düşünüyor.

“Sergide yalnızca bir kadına yer verilmesi ‘kadınların yok sayılması’ anlamına geliyor”

Aytek’e göre, İFSAK gibi bir kurumun “60 yıllık arşiv çalışması” olarak nitelendirdiği böylesi bir sergide yalnızca bir kadın fotoğrafçıya yer verilmesi “kadınların yok sayılması” anlamına geliyor. Aytek, İFSAK’ın aldığı tepkiler üzerine sergide yer alacak seçkiyi revize etmesini olumlu bulmasına rağmen sanat kurumları da dahil olmak üzere Türkiye’deki cinsiyetçi tutumun değişmesi için henüz yolun çok başında olduğumuzu söylüyor.

Serginin ilk seçkisinde kadın fotoğrafçı olarak yalnızca, bugün hayatta olmayan Yıldız Moran yer alıyordu. Tepkiler üzerine İFSAK’ın revize ettiği seçkide artık 29 kadın fotoğrafçı var.

Serginin tepkiler sonrası yeniden yayınlanan ikinci afişi.

21 Eylül 2019 tarihinde Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açılacak serginin revize edilmiş halinde yer alacak fotoğrafçılar ise şöyle:

Aclan Uraz, Ahmet Öner Gezgin, Alev Demirel, Alev Özgün, Ara Güler, Aramis Kalay, Arif Hikmet Koyunoğlu, Arzu Soykan, Arzu Şenyurt, Ayda Uludağ Alpat, Ayfer Süren Kızılcıkoğlu, Aysel Kumbasar, Ayşe Bağdemir Arıkan, Baha Gelenbevi, Bülent Özgören, Cafer Türkmen, Cemil Ağacıkoğlu, Cengiz Akduman, Cengiz Karlıova, Coşkun Aral, Çerkes Karadağ, Emine Ceylan, Ergun Çağatay, Ersin Alok, Gültekin Çizgen, Hacer Karanlık, Halim Kulaksız, Hatice Ezgi Özçelik, Hüsniye Güner, İbrahim Akyürek, İbrahim Zaman, İlyas Göçmen, İsa Çelik, İzzet Keribar, Lütfi Özgünaydın, Maggie Danon, Mehmet Bayhan, Mehmet Kısmet, Mehmet Ünal, Merih Akoğul, Mine Çobanoğlu Güvenli, Müge Aliefendioğlu, Nazan Tuna, Nurettin Erkılıç, Nevzat Çakır, Nil Saydam, Nuri Bilge Ceylan, Nursen Şahin, Nusret Nurdan Eren, Ozan Sağdıç, Pelin Yıldızeli, Remziye Akçay, Sabit Kalfagil, Seher Söyler, Selahattin Giz, Sema Kösoğlu Karlıova, Serpil Atılgan, Serra Mübelcel Gültürk, Sevdiye Kurucu, Seyit Ali Ak, Sezin Özsu, Şahin Kaygun, Şemsi Güner, Şinasi Barutçu, Tuncay Çötelioğlu, Tülay Günay, Tülin Dizdaroğlu, Vivet Yazdıran, Yıldız Moran, Yılmaz Kaini, Yusuf Darıyerli, Yusuf Tuvi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.