Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

En fazla mülteciyi barındıran ülke Türkiye: “Göç” tüm boyutları ile Marmara Uluslararası Kent Forumu’nda

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından 1-3 Ekim 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan, Medyascope’un da basın sponsoru olduğu “Marmara Uluslararası Kent Forumu (Marmara Urban Forum-MARUF)”, şehirlerin tasarımı, dönüşümü ve yönetiminde önemli rol oynayan tüm paydaşları bir araya getiriyor. Kentsel hizmetler ve kent yönetimi konusunda farklı yaklaşımların bir arada değerlendirileceği forumda ele alınacak 12 temadan biri de “göç”.

Türkiye’deki Suriyeliler, uluslararası insani hareketlilik ve sosyal uyum, göç yönetimi ve küresel mutabakatların konuşulacağı oturumlardaki konuşmacılar arasında Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Katharina Lumpp, Prof. Dr. M. Murat Erdoğan, Prof. Dr. Ahmet İçduygu, Brookings Enstitüsü Türkiye Proje Direktörü Kemal Kirişci, Columbia Üniversitesi Sosyal Politika Profesörü Neeraj Kaushal bulunuyor.

Dünya üzerinde her gün ortalama 37 bin kişi ya da her dakikada 25 kişi yerinden ediliyor. 2018 yılı sonu itibarıyla 70 milyon 800 bin kişi yerinden edildi. Mültecilerin yarısını çocuklar oluşturuyor. Türkiye, 2018 yılı itibarıyla 4 milyonu aşkın olmak üzere, 2014 yılından bu yana dünyada en fazla mülteciyi barındıran ülke.  

MARUF, yeni küresel arayışlara da katkı sunmak üzere “göç” temasını, iradi göç-zorunlu göç ve iç göç-dış göç ayrımlarıyla birlikte yerel ve küresel ölçekte değerlendirmek için önemli bir platform olmayı amaçlıyor. Forumda, bu hedef doğrultusunda dört oturum düzenlenecek:

1 Ekim 2019 Salı, 14.00-15.30: Uluslararası İnsani Hareketlilik ve Sosyal Uyum  

2 Ekim 2019 Çarşamba, 09.00-10.30: Sorumluluğu Paylaşmak: Küresel Mutabakatlar

2 Ekim 2019 Çarşamba, 16.00-17.30: Şehirlerin Deneyimleri: Göç Yönetiminde Roller ve Zorluklar

3 Ekim 2019 Perşembe 09.00-10.30: “Göç İçimizedir”: Türkiye’deki Suriyeliler

Forumda bir de göç temalı film gösterimi ve söyleşiye yer verilecek. Yönetmenliğini Andaç Haznedaroğlu’nun yaptığı “Misafir” filmi 2 Ekim Çarşamba günü 13:30-15:30 saatleri arasında gösterilecek. Film gösteriminin ardından Prof. Dr. Murat Erdoğan, Andaç Haznedaroğlu ile bir söyleşi gerçekleştirecek.

Ayrıca forum boyunca “Göç Fotoğraf Sergisi” de görülebilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.