Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope infografik: 2019’un ilk altı ayındaki medya yatırımları 4 milyar TL’yi geçti

2019 yılının ilk altı ayını kapsayan Türkiye Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları Raporu açıklandı. Rapora göre yatırımlar toplam 4,3 milyar TL. Yatırımlarda 2018 yılının ilk altı ayına göre yüzde 3,8’lik bir küçülme oldu. 

Reklamcılar Derneği’nin öncülüğünde, birçok farklı endüstride faaliyet gösteren özel ve kamu sektörü müşterilerine hizmet sunan Deloitte işbirliğiyle hazırlanan Türkiye Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları Raporu, basın toplantısı ile açıklandı. Raporda televizyona, dijitale, basına, radyoya ve sinemaya yapılan yatırımlardaki değişimler ortaya konuldu.

Televizyon yine en büyük pazar payına sahip

2019 yılının ilk altı ayında mecra bazındaki gelişime baktığımızda televizyona 2 bin 83 milyon TL yatırım yapıldığını ve televizyonun yüzde 40,1 ile en büyük pazar payına sahip olduğunu görüyoruz. Televizyonu bin 342 milyon TL ile dijitale yapılan yatırımlar takip ediyor. Dijitalin pazar payı yüzde 31. 

2018 yılının ilk altı ayı ile karşılaştırdığımızda sinema ve dijital hariç tüm mecraların 2019 yılı yatırımlarında küçülme olduğunu görüyoruz. Sinemaya yatırımlarda yüzde 8,2’lik bir büyüme ve dijitalde yüzde 11’lik (yüzde 10,8) bir büyüme yaşanıyor. 

Bu yılki rapor yeni bir metodoloji ile hazırlandı. Birbirinden bağımsız ve farklı metodoloji ile çalışan Reklamcılar Derneği, Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB TR), Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA) bu yıl ilk kez bir araya geldi. 

Reklamcılar Derneği Başkanı Volkan İkiler sektör dernekleri olarak güçlerini birleştirdiklerini söyledi ve “2019 yılı itibarıyla, medya yatırımlarını tüm sektör derneklerinin ortak çalışmasıyla açıklamaya karar verdik” dedi. İkiler yeni metodolojiyi şöyle anlattı: “İletişim dünyasındaki değişim ve gelişimin ortaya konması ve reklam yatırımlarının verimli bir şekilde yönlendirilmesi bakımından ölçümleme, en kritik noktalardan biri. Türkiye Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları Raporu’nu hazırlarken doğru ve verimli ölçümleme ve raporlama için çalıştık. Büyümeler kadar daralmanın görüldüğü yıllarda da aynı açıklık ve kararlılıkla veri paylaşmayı sürdürdük ve sürdüreceğiz. Kurumsallaşmak, Türkiye pazarlama sektörü olarak birbirimize sonsuz desteğimizi ve işbirliğimizi göstermek en büyük gayelerimizden. Sektörümüzün geleceğine birlikte yön veriyoruz. Hedefimiz sektörü sağlıklı şekilde büyütmek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.