Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IMF Başkanlığı’na, Dünya Bankası CEO’su Kristalina Georgieva getirildi

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Kurulu, Dünya Bankası CEO’su, Bulgaristan vatandaşı Kristalina Georgieva’nın, 1 Ekim’den itibaren IMF başkanı olacağını duyurdu. IMF Başkanlığı, Christine Lagarde’ın, görevi sona erecek Mario Draghi’nin yerine Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığı’na getirilecek olması nedeni ile boşalmıştı.

Geleneksel olarak merkezi IMF’nin başkanlığına bir Avrupalı, Dünya Bankası’nın başkanlığına ise bir ABD vatandaşı seçiliyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, IMF Başkanlığı’na, Dünya Bankası CEO’su olan Georgieva’yı aday gösterme kararı almıştı.

Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva, 1953 yılında Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da doğdu. “University of National and World Economy”den iktisat doktorası ile siyaset ekonomisi ve sosyolojisi alanında yüksek lisans derecesi aldı. Ocak 2017’den bu yana Dünya Bankası CEO’su olan Georgieva, daha önce AB Komisyonu üyeliği de yapmıştı. Komisyonda “bütçe ve insan kaynakları başkan yardımcılığı” görevini üstlenen Georgieva, ondan önce de “Uluslararası İşbirliği, İnsani Yardım ve Kriz Tepki Komiseri”ydi. Avrupa Komisyonu’na katılmadan önce, 17 yıl boyunca Dünya Bankası’nda çalışan Georgieva, Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı da yaptı.

Beş yıl süre ile görev yapacak olan Georgieva, ataması duyurulduktan sonra şu değerlendirmede bulundu:

“Küresel ekonomik ve finansal sistemin uluslararası işbirliği ile istikrarını sağlamaya yardımcı olma görevine inanan biri olarak bu görevi üstleniyorum. Fonun rolü hiç bu kadar önemli olmamıştı. Küresel ekonomik büyümenin gerilemeye devam ettiği, ticari gerilimlerin sürdüğü ve borçların yüksek olduğu bir dönemde IMF’nin yönetiminde olmak büyük bir sorumluluk. Önceliğimiz, üyelerimizin kriz riskinin en aza indirgenmesine yardımcı olmak. Ama yine de, uzun vadeli hedefimiz olan daha güçlü ekonomiler inşa etmek ve insanların hayatlarını iyileştirmek için sağlam para, mali ve yapısal politikaları desteklemeyi gözden kaçırmamalıyız. Bu da eşitsizlikler, iklim riskleri ve hızlı teknolojik değişim gibi konularla ilgilenmek anlamına gelir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.