Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya’da seçimler: Eski Başbakan Kurz’un merkez sağ partisi birinci oldu, aşırı sağ destek kaybetti

Avusturya’da yaklaşık 6,4 milyon seçmenin sandığa gittiği erken genel seçimleri eski Başbakan Sebastian Kurz liderliğindeki merkez sağ parti Avusturya Halk Partisi (ÖVP) kazandı. ÖVP, resmi olmayan sonuçlara göre 2017’deki seçimlere kıyasla yaklaşık 5,6 puan artışla oyların yüzde 37,1’ini aldı.

Merkez soldaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile sağ popülist Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) ise seçimlerde oy kaybı yaşadı. Bugüne kadar federal düzeydeki en düşük oyunu alan SPÖ yüzde 21,7 ile ikinci parti oldu. Kurz’un eski koalisyon ortağı Heinz-Christian Strache’nin karıştığı yolsuzluk skandalı nedeniyle yaklaşık 10 puan kaybeden FPÖ’nün oyları yüzde 16,1’de kaldı.

Avusturya’daki erken genel seçimlerde oyunu en çok artıran parti ise Yeşiller oldu. İklim koruma tartışmalarıyla gündem yaratan parti, oylarını yaklaşık 10 puan artırarak, yüzde 14 ile parlamentoya girdi. Yeşiller 2017’deki seçimlerde parti içi anlaşmazlıklar nedeniyle yüzde 4 barajını aşamamıştı.

Liberal çizgideki Neos partisi ise oylarını 2,5 puan kadar artırarak yüzde 7,8 ile yeniden parlamentoya girmeye hak kazandı.

Koalisyon seçenekleri

Avusturya’daki erken genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan ÖVP lideri Kurz’un hangi parti ile koalisyon hükümeti kuracağı belirsizliğini koruyor. Alınan sonuçlara göre, ÖVP’nin seçimlerden güçlenerek çıkan Yeşiller’in yanı sıra, SPÖ ve hatta yine FPÖ ile koalisyon hükümeti kurması mümkün görünüyor.

ÖVP’nin 33 yaşındaki lideri, 29 Eylül akşamı yaptığı açıklamada, parlamentoda temsil edilen tüm partilerle görüşeceğini belirtti. Kurz, “Atacağım her adımı çok iyi düşüneceğim” dedi. Kurz’un, Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmesi bekleniyor.

Yeşiller Partisi lideri Werner Kogler, partisinin görüşmelere açık olduğunu belirtti, ancak ÖVP’nin yolsuzlukla mücadele, çocuk yoksulluğu ve iklim koruma konularında harekete geçtiği takdirde koalisyon görüşmelerinin anlamlı olacağını söyledi. Kogler, her koşulda koalisyon hükümetinde yer almayacaklarını vurguladı.

SPÖ lideri Pamela Rendi-Wagner ise bu sonuçlarla yeni bir ÖVP-FPÖ koalisyonu kurulamayacağını ifade etti. Rendi-Wagner, aldıkları kötü sonuca rağmen yola devam edeceklerini de belirtti.

FPÖ lideri Norbert Hofer ise partinin oy kaybetmesi nedeniyle koalisyon görüşmelerinde yer almayı düşünmediklerinin sinyalini verdi.

Koalisyonun dağılmasına yol açan skandal

Avusturya’da hükümet geçen mayıs ayında, koalisyon ortağı FPÖ’nün lideri Heinz-Christian Strache’nin karıştığı yolsuzluk skandalı nedeniyle çöktü. Yaklaşık bir buçuk yıl iktidarda kalan hükümetin dağılmasına ve erken seçim düzenlenmesine neden olan skandal, gizli bir video kaydının ortaya çıkmasıyla patladı.

Videoda Strache’nin, İbiza Adası’ndaki bir buluşmada kendisini Rus yatırımcı olarak tanıtan bir kişiye, partisi FPÖ’ye yapacağı bağışlar karşılığında kamu ihalelerinde yardım etme vaadinde bulunduğu görülüyordu. Strache, “İbiza-gate” olarak adlandırılan skandal sonrası 14 yıldır yönettiği FPÖ’den ve başbakan yardımcılığı görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

Hükümetin düşmesinin ardından ülkenin idaresi için geçen haziran ayında partiler dışı geçici bir yönetim atandı. Geçici hükümetin başına ise Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen tarafından Anayasa Mahkemesi Başkanı Brigitte Bierlein getirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.