Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdal Öz Edebiyat Ödülü bu yıl, kadın ve çevre konularına duyarlı, eleştirel romanları nedeniyle Latife Tekin’e verildi

2019 Erdal Öz Edebiyat Ödülü, “toplumsal yaşama eleştirel bakışı, kadın ve çevre konularına duyarlı romanları” nedeniyle roman ve öykü yazarı Latife Tekin‘e verildi.

Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak için ailesi tarafından her yıl düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü, yeni sahibini buldu. Başkanlığını Asuman Kafaoğlu Büke’nin üstlendiği, Oğuz Demiralp, Sibel Irzık, Cemil Kavukçu, Ömer Türkeş, Metin Celal ve Faruk Duman’dan oluşan Seçici Kurul, Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün 12’ncisinin Latife Tekin’e verilmesini kararlaştırdı.

Latife Tekin’e ödülü, 21 Ekim Pazartesi günü Dada Salon’da yapılacak törenle verilecek.

Toplumsal yaşama eleştirel bakış

Latife Tekin’e verilen ödülün gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“29 Eylül 2019 Pazar günü toplanan Erdal Öz Edebiyat Ödülü Seçici Kurulu, diri anlatımı ve dil yetisiyle, kırk yılı aşkın edebiyat kariyerinin başından beri Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Latife Tekin’e, toplumsal yaşama eleştirel bakışı ve kadın ve çevre konularına duyarlı romanları için verilmiştir.”

Erdal Öz Edebiyat Ödülü

2008 yılından bugüne her yıl verilen ödül, Handan Börüteçene’nin tasarladığı bir ödül heykelciği ve 15 bin liradan oluşuyor.

Erdal Öz Edebiyat Ödülü bugüne dek, Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu, küçük İskender, Orhan Pamuk, Orhan Koçak, Cevat Çapan ve Adalet Ağaoğlu’na verildi. 

Latife Tekin kimdir?

1957’de Kayseri’de doğdu. 1966’da henüz altı yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul’a geldi. Ortaöğrenimini Beşiktaş Kız Lisesi’nde tamamladı. İlk kitabı Sevgili Arsız Ölüm, 1983’te yayınlandı. Anadolu’daki köy yaşamını ve insanlarını masalsı bir atmosferde anlattığı bu ilk romanıyla büyük ün kazandı. Ardından peş peşe diğer romanları geldi. Eserleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve Felemenkçe dillerine çevrildi. Sıradışı üslubu ve yaklaşımıyla kuşağındaki edebiyatçıların önde gelen isimlerinden biri oldu.

Romanları: Sevgili Arsız Ölüm (1983), Berci Kristin Çöp Masalları (1984), Gece Dersleri (1986), Buzdan Kılıçlar (1989), Aşk İşaretleri (1995), Ormanda Ölüm Yokmuş (2001), Unutma Bahçesi (2004), Muinar (2006), Rüyalar ve Uyanışlar Defteri (2009), Manves City (2018), Sürüklenme (2018)

Senaryo: Bir Yudum Sevgi (1984)

Anı: Gümüşlük Akademisi (1997)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.