Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Depreme karşı herkes bireysel tedbirini almalı” diyen AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu’na tepki: “Erk sahiplerinin böyle bir uyarıda bulunma hakkı yok” #MARUF19

Haber: Fatima Çelik & Caner Polat

Marmara Uluslararası Kent Forumu’nun (MARUF19) ikinci gününde “Depreme Karşı Dayanıklı Kentler Oluşturmak” başlığıyla bir oturum gerçekleştirildi. Oturumun moderatörlüğünü üstlenen Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu’nun “Depreme karşı herkes bireysel tedbirlerini almalı” sözleri üzerine dinleyiciler, “Bu tür bir uyarıyı sivil toplum örgütleri ya da akademisyenler yapabilir ama erk sahiplerinin böyle bir hakkı yok. Önce bize hasarı en aza indirmek için neler yaptıklarını anlatsınlar” diyerek tepki gösterdi.

Marmara Uluslararası Kent Forumu’nun ikinci gününde düzenlenen “Depreme Karşı Dayanıklı Kentler Oluşturmak” başlıklı oturum tartışmayla bitti.

Başka bir dinleyici de Güllüoğlu’nu “Siz binaların dayanıklı olup olmadığını, devletin gerekli tedbirleri alıp almadığını anlatın. Peki ya mühendislerin süreçten çıkarıldığı, beyana dayalı ‘imar affı’ hakkında ne düşünüyorsunuz, bize bunu anlatın” diyerek eleştirdi.

Güllüoğlu: “Hükümetin ve bakanlıkların suçunu tek başına bana sormaya kalkmayın”

Güllüoğlu, bu tepkilere şu sözlerle cevap verdi: “Hükümetler siyasi tercihlerde bulunur, vatandaşlar da ‘Ben seni beğendim ya da beğenmedim’ der. Tüm bakanlıkların ve hükümetin suçunu tek başına bana sormaya kalkmayın.”

Güllüoğlu: “Türkiye’deki tüm okulların ve hastanelerin dönüşümü için 100 milyar lira lazım. Ama öyle bir para yok”

Güllüoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Ben bir devlet yetkilisi olarak hastanelerin ve okulların güçlendirilmesi mesuliyetinden kentsel dönüşüm çalışmalarının bitmesi gerektiğine kadar yapılması gerekenleri açıkça ifade ediyorum. Türkiye’deki tüm okulların ve hastanelerin dönüşümü için 100 milyar lira lazım. Ama öyle bir para yok.”

Mahmut Baş

Dinleyiciler, benzer şekilde, geçen dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Mahmut Baş’a da tepki gösterdi. Baş’ın olası bir depremden önce İBB’nin yeni yönetiminin neler yapması gerektiğini anlattığı sunumu esnasında salondan sesler yükseldi. Baş’ın sunumu, “Yıllarca oturduğunuz o koltukta siz neler yaptınız önce onu anlatın” sözleriyle kesildi. Baş’a tepkiler bununla da bitmedi. Baş’ın olası bir İstanbul depreminde 15 bin kişinin hayatını kaybedeceğini söylemesi üzerine salondaki dinleyiciler, “99 depreminde bile 40 bin insan hayatını kaybetti, İstanbul için verilen bu sayı doğru değil, bize verilerle konuşun” diyerek tepki gösterdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.