Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gayrımenkul Borsası’nın hazırladığı haritaya göre İstanbul’da 1,4 milyon kişi deprem açısından riskli alanlarda yaşıyor

Gayrımenkul Borsası (GABORAS), İstanbul’da 26 Eylül günü yaşanan 5,7 büyüklüğündeki depremden sonra bir “öncelikli müdahale alanları haritası” hazırladı. Haritaya göre riskli olarak tanımlanan alanlarda 1 milyon 401 bin kişi yaşıyor. 

GABORAS’ın İstanbul’da Bina Yaşı Haritası 

GABORAS, zemin yapısını ve binaların yaşını inceledi. İnceleme sonucu yaklaşık 429 bin konutta hem zemin hem de yapıların riskli olduğu ortaya çıktı. Hem zemini hem de yapısı riskli olan konutların olduğu alanlarda yaşayan 1 milyon 401 bin kişi için Gayrimenkul Borsası Yönetim Kurulu Başdanışmanı Lütfi Altun bir çözüm öneriyor:

“Sağlam konutlar atıl durumda beklerken, riskli konutlarda insanların yaşamına devam etmesi kabul edilemez. İvedilikle yapılacak bir çalışma ile inşaat sektörünün dar boğaza girmesi ile oluşan 1. el ve 2. el satılık konutlardan sağlam olanlarla deprem riskli mülklerin menkulleştirilip takas edilmesiyle soruna kalıcı bir çözüm elde edebiliriz. Bankaların, sigorta şirketlerinin, kredi garanti fonu benzeri takas garanti fonu gibi yapılarının bu sürece dâhil edilmesi zorunludur. Öyle ki, riskli olarak tespit edilen yerlerde yaşayan vatandaşlara eksi faizli konut kredilerinin sağlanması, süreci hızlandıracaktır.” 

Riskli alanlar

Harita, İstanbul’daki yaşı yüksek ve zemin puanı düşük olan bölgeleri gösteriyor. Yani skalada 0-20 arası olduğu gösterilen bölgelerin zemin deprem puanı çok düşük ve 80-100 arası gösterilen bölgelerin zemin puanı yüksek. 

GABORAS 2019- İstanbul’da Zemin Deprem Puanı Düşük ve Bina Yaşı Yüksek Bölgeler – Öncelikli Müdahale Alanları

“Fay hattı tartışmalarını bir kenara bırakmak gerekir”

GABORAS Yönetim Kurulu Başdanışmanı Lütfi Altun “İstanbul’da halihazırda 250 binin üzerinde tamamlanmış 1. el boş konut stoku, yaklaşık 250 bin seviyelerinde iskân aşamasına gelmemiş, tamamlanmak üzere olan konut stoku var. Tespit edilen bölgelerde risk alanında 110 kilometrekarelik alanda bulunan 4 milyondan fazla vatandaş yaşamaktadır. İstanbul’da depremden korunmak için böylesi bir fırsat varken fay hattı tartışmalarını bir kenara bırakıp konuya yoğunlaşmak gerekir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.