Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA ile Çin arasında Hong Kong krizi: Sponsorluk anlaşmaları sonlandırıldı

Bu yıl NBA’de şampiyonluğun güçlü adaylarından biri olan Houston Rockets Genel Menajeri Daryl Morey’nin attığı bir tweet, NBA ile Çin arasında büyük bir krize neden oldu.

Morey’nin Hong Kong’taki göstericileri destekleyen “Özgürlük için savaş. Hong Kong’un yanında ol” yazılı bir tweet paylaşması, NBA’e milyarlarca dolarlık yatırım yapan Çinli yetkilileri kızdırdı. Çin devlet kanalı CCTV, NBA ile tüm anlaşmalarını iptal ederken, NBA konu hakkında özür diledi.

Daryl Morey de tweet’ini hızlıca silip bir özür mesajı yayınladı:

“Niyetim Rockets taraftarları ve Çin’deki dostlarımı gücendirmek değildi. Karmaşık bir konuda sadece bir yoruma dayanan bir görüş seslendirdim. Tweet’i attığımdan beri farklı bakış açılarını duyma ve değerlendirme şansım oldu.”

NBA sözcüsü Mike Bass ise yaptığı yazılı açıklama ile Morey’nin görüşlerinin Çin’deki NBA taraftarlarını gücendirmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirtti. Ancak Bass açıklamasında Morey’nin görüşünü söyleme hakkı olduğunun altını çizdi: “Daryl düşüncelerinin Rockets ve NBA’i temsil etmediğini açıkça ifade etti ama NBA, bireylerin kendileri için önemli gördükleri konularda görüşlerini dile getirmelerini destekler.”

Sponsorluk anlaşmaları sonlandırıldı

Tweet kriziyle birlikte Li Ning ve Shanghai Pudong Development Bank Card gibi Çinli şirketler, Houston Rockets ile yaptıkları sponsorluk anlaşmasını sonlandırdı. NBA’in Çin’deki yayın hakları için 1,5 milyarlık anlaşmaya imza atan Tencent Holdings, Houston Rockets karşılaşmalarını yayımlamayacaklarını açıkladı. Çin Basketbol Federasyonu, Houston Rockets ile tüm işbirliklerini durdurma kararı aldı.

Hong Kong’da gösteriler sürüyor

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ndeki protestolar ise her geçen gün hızını artırarak devam ediyor. Ülkedeki protestolara neden olan “zanlıların Çin’e iadesini kolaylaştıran” yasa tasarısının iptali de gösterilerin hızını kesmedi. Protestocular, tasarının geri çekilmesinin yanı sıra eylemcilere yönelik polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını, protestoların “ayaklanma” olarak adlandırılmasına son verilmesini ve siyasi reformların yeniden başlatılmasını talep ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.