Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’ye olası operasyon – Saruhan Oluç: “ABD, IŞİD’li esirlerle ilgili açıklamasıyla Türkiye’nin kucağına adeta bir saatli bomba bırakmıştır”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, mecliste düzenlediği basın toplantısında ABD’nin Suriye kararını değerlendirdi. Oluç, Türkiye’nin kucağına “saatli bomba” bırakıldığını savundu.

Oluç, Suriye’de çözümün askeri harekatta olmadığını söyledi ve güvenli bölgenin Suriye’nin toprak bütünlüğünün ihlali anlamına geldiğini belirtti:

“Suriye’de ve Irak’ta demokratik rejimlerin tesis edilmesi ve geliştirilmesi için askeri güçle değil demokrasiyle, müzakereyle adımların atılması gerekiyor. Askeri güçle bölge gücü olunamaz. Çözüm askeri harekatta değildir. Çözüm politikadadır, çözüm demokrasidedir, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü sağlamaktadır. Suriye’nin toprak bütünlüğü, güvenli bölge anlayışı ile sağlanamaz. Güvenli bölge anlayışı Suriye’nin toprak bütünlüğünün ihlal edilmesi demektir. Bir komşu ülkenin toprakları üzerinde ameliyat yapılmasıdır güvenli bölge anlayışı.”

“IŞİD Türkiye’nin kucağına bırakılan saatli bomba”

Oluç, IŞİD militanlarının durumunun Türkiye için tehdit oluşturduğunu da vurguladı:

“ABD, yaptığı açıklamayla, IŞİD’li esirlerle ilgili açıklamasıyla Türkiye’nin kucağına adeta bir saatli bomba bırakmıştır. Avrupa ülkelerinin kendi ülkelerinden gitmiş olan IŞİD’lileri geri almaması uzun zamandır tartışma konusuydu. Ve şimdi ABD’nin ‘bundan sonra IŞİD’li esirler meselesinin sorumluluğu Türkiye’dedir’ demesi son derece büyük bir sorun yaratmıştır. Kaç bin kişidir IŞİD’li esirler? Rivayet muhtelif 3 bin mi, 7 bin mi, 10 bin mi belli değil. Bunların yaratacağı sorunlar Türkiye açısından çok büyük iç huzursuzluklara neden olacaktır.

Oluç’a göre Suriye’ye bir askeri operasyonun asıl amacı, AKP-MHP ittifakını güçlendirmek:

“Bu harekat Suriye’ye huzur, demokrasi getirme harekatı değildir. Türkiye’de AKP-MHP iktidarını sağlamlaştırma harekâtıdır. Bunların hepsi son derece vahim göstergelerdir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.