Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Stada giremediği için kendini yakan Sahar’ın ardından: İranlı kadınlar artık milli ve önemli maçları izleyebilecek

İran, kadınların futbol maçlarını stadyumdan izleme yasağını kaldırdı. Kadınlar artık milli maçları ve önemli bazı maçları stadyumda izleyebilecek. Bunun ilk örneğinin de 10 Ekim Perşembe günü oynanacak İran-Kamboçya maçının olması bekleniyor.

FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun baskılarının da etkili rol oynadığı bu karar sonucu, 1979 İran İslam Devrimi’nden beri ilk kez kadınların stadyuma girmesine izin verilecek. FIFA Başkanı Gianni Infantino konuyla ilgili yaptığı açıklamada “İran’ın sıradaki maçında kadın taraftarların stada girmelerine izin verileceği bize iletildi. Bu çok önemli bir gelişme çünkü birkaç istisna hariç 40 yıl boyunca olmamış bir şeyden söz ediyoruz. Artık bu çözüme kavuşturulması gereken, daha fazla beklenilmesine tahammül olmayan bir konuydu. Şimdi bundan sonra yapılması gereken bir sonraki aşamaya geçmek olacaktır” dedi.

FIFA Başkanı Gianni Infantino

Infantino’nun bahsettiği istisnalardan bazıları 2018 yılında bazı İranlı kadınların Dünya Kupası’nı Rusya’da stadyumdan izlemesi ve yine 2018 yılında Bolivya’ya karşı oynanan maçı izlemek üzere yaklaşık yüz kadının Tahran’daki Azadi Stadyumu’na girmesine izin verilmesiydi. Stadyuma girebilen kadınlar arasında oyuncuların yakınları, İran Futbol Federasyonu çalışanları ve İran Kadın Milli Takımı üyeleri yer aldı.

İranlı kadınlar Rusya’da 2018 Dünya Kupasını izlerken

Öte yandan; İran medyasında yer alan habere göre yaklaşık elli kişilik bir grup İran meclis binası önünde kadınların stadyuma girmesine izin verilmesini protesto etti. Grup, erkeklere özel spor salonlarına kadınların girmemesi ve kadınlara özel spor salonlarına erkeklerin girmemesi ve kadın seyirci olmamasının genel ahlakı korumak için Spor Bakanlığı’na verilmiş bir görev olduğunu yazan pankartlarla kararı protesto etti.

Asriran gazetesine göre bir grup gösterici, kadınların stadyum yasağının kalkmasını protesto etti

Stadyuma giremediği için kendisini yaktı

12 Mart 2019 tarihinde Sahar Hodayari isimli bir kadın tuttuğu Esteghlal Tahran takımının bir maçını izlemek için stadyuma girmek istedi. Ancak Tahran’daki Azadi Stadyumu’nun girişinde gözaltına alındı. Birkaç gün süren gözaltından sonra serbest bırakılan Hodayari’ye karşı “düzeni bozma ve hakaretten” dava açıldı. Mahkemede altı aya kadar hapis cezası alabileceğini öğrenen genç kadın mahkeme salonunu terk ettikten sonra bir şişe yanıcı sıvıyı üzerine boşaltarak kendisini yaktı. Vücudunun yüzde 90’ı yanmış olan Hodayari bir hafta sonra 10 Eylül günü hayatını kaybetti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.