Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da sinagog saldırısı: Zanlının silahının tutukluk yapması daha fazla can kaybını önledi

Almanya’nın doğusundaki Halle kentinde, dün öğle saatlerinde bir sinagoga girmeye çalışan, başaramayınca da binanın önünde ateş açarak iki kişinin ölümüne yol açan zanlıyla ilgili soruşturma devam ediyor.

Zanlı Stephan Balliet, başına taktığı bir video kamera ile kaydettiği eylemin görüntülerini canlı olarak internetten yayınlamıştı. Video platformu Twitch’te yayınlanan görüntülerde 27 yaşındaki zanlının, el yapımı olduğu anlaşılan tüfek, tabanca ve patlayıcı maddelerle sinagoga girmeyi denediği ve silahlarının tutukluk yapması sayesinde daha fazla sayıda insanın ölmekten kurtulduğu anlaşılıyor.

Videoda Balliet’in en az üç kez silahını kurbanına doğrulttuğu, silahın her defasında tutukluk yaptığı görülüyor. Zanlının da kendi kendine “ezik” diye söylendiği ve “emprovize silahların ne kadar saçma olduğunu kesinlikle kanıtladım” dediği duyuluyor.

Saldırgan sinagoga girme teşebbüsü başarısız olunca biri yolda karşısına çıkan, diğeri bir dönercide bulunan iki kişiyi öldürdü. Dönercideki bir görgü tanığı, askeri üniforma giyen saldırganın dönerciye el bombasına benzer bir cisim attığını ve patlama olmayınca tüfekle ateş ettiğini anlattı.  

Yaklaşık 2 bin 200 kişi tarafından izlenen videonun yayınlanmasından 30 dakika sonra da silindiği belirtildi. Savcılık, saldırının aşırı sağcı saiklerle düzenlediği görüşünde. Yahudiler’in en önemli kutsal günlerinden olan Yom Kipur ayininin yapıldığı sinagogda olay sırasında 50’den fazla kişi bulunuyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.